flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правовий аналіз судової практики з розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин.

13 жовтня 2014, 15:12
УЗАГАЛЬНЕННЯ
 
Правовий аналіз судової практики з розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин.

 
 
На виконання завдання апеляційного суду Вінницької області Немирівським районним судом проведено узагальнення судової практики з розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин за період 2013 та 2014 роки.
В ході проведеного узагальнення встановлено, що на протязі 2013-2014 року станом на 01.10.2014 року в  провадженні Немирівського районного суду перебувало 99 справ по вирішенню спорів, що виникають із земельних правовідносин за такими категоріями:
35 справ визнання права власності на земельну ділянку, в тому числі на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, земель водного, лісового фонду, земель рекреаційного призначення, земель вкритих рослинністю, з яких 27 задоволено, 5 знаходяться в провадженні, 2 без розгляду та 1 повернуто.
10 справ набуття права на земельну ділянку на підставі цивільно-правових угод, з яких 6 розглянуто, 2 знаходяться в провадженні, 2 залишені без розгляду.
34 справ перехід права на землю (зокрема, на підставі статті 120 ЗК України, статей 377, 1225 ЦК), з яких 29 розглянуто, 2 знаходяться в провадженні, 2 залишені без розгляду та по одній справі провадження закрито.
14 справ визнання не дійсним, розірвання, визнання неукладеним договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, з яких 4 розглянуто, 6 знаходяться в провадженні, 1 залишені без розгляду та три справи провадженням закрито.
2 справи, які були розглянуті по припиненню та поновленню договорів оренди земельної ділянки (переважне право)
та 4 справи по припиненню права на землю, з яких 2 знаходяться на розгляді  та 2 залишено без розгляду.
Справи по зміні цільового призначення земельної ділянки, набуттю права власності на земельну ділянку за давністю користування (набувальної власності) та визнання недійсним, розірвання, визнання неукладеним договір оренди земельної ділянки державної та комунальної власності в провадження Немирівського районного суду за період 2013-2014 років не надходило.
В більшості справ, що знаходились в провадженні суддів Немирівського районного суду протягом 2013-2014 року,  позовною вимогою є визнання права власності на земельну ділянку; визнання недійсним державного акту на з/д та скасування його державної реєстрації; витребування майна, що перебуває в чужому незаконному володінні;  розірвання договору оренди з/д; визнання правочину дійсним, визнання права власності на майно; визнання договору купівлі продажу недійсним і визнання права власності на земельну ділянку.
1. По цивільній справі за позовом Жученко Олександра Михайловича до Немирівської РДА про визнання договору оренди земельної ділянки поновленим в судовому засіданні доведено, що орендар Жученко О.М. діяв відповідно до законодавства України, звернувшись із заявою до орендодавця Немирівської РДА про продовження дії строку договору оренди від 01.03.2007 року, земельна ділянка  на час звернення Жученка О.М. знаходиться в його користуванні і використовується за призначенням, з часу закінчення строку договору оренди 01.03.2012 року – 15.06.2012 року земельна ділянка як і раніше використовується Жученком О.М., а тому є підстави визнати договір оренди земельної ділянки поновленим на попередній термін – п’ять років на тих же умовах. Тому позовні вимоги були задоволені та визнано договір оренди землі від 01.03.2007 року укладеним між орендодавцем Немирівською районною державною адміністрацією і орендарем Жученком Олександром Михайловичем та зареєстрованого у Вінницькій регіональній філії Центр ДЗК 15.06.2007 року за №040784600044 поновленим з 15.06.2012 року на той самий термін і на тих самих умовах, що передбачені цим договором.
17.06.2013 року було винесено ухвалу суду, якою залишено без задоволення заяву про перегляд заочного рішення.
19 серпня 2013 року апеляційну скаргу представника Немирівської РДА було відхилено, а заочне рішення Немирівського районного суду від 07.05.2013 року залишено без змін.
22 січня 2014 року вищим спеціалізованим судом України було задоволено частково касаційну скаргу Немирівської РДА. Рішення Немирівського районного суду вінницької області від 07.05.2013 року та ухвалу апеляційного суду Вінницької області від 19.08.2013 року скасовано та передано на новий розгляд до суду першої інстанції.
28 04.2014 року Немирівським районним судом Вінницької області було винесено рішення, яким було визнано договір оренди землі від 01.03.2007 року укладеним між орендодавцем Немирівською районною державною адміністрацією і орендарем Жученком Олександром Михайловичем та зареєстрованого у Вінницькій регіональній філії «Центр ДЗК» 15.06.2007 року за №040784600044 поновленим з 15.06.2012 року на той самий термін і на тих самих умовах, що передбачені цим договором. (справи перебували на розгляді в судді Слободяник Т.В., Царапори О.П.)
2. По цивільній справі за позовом Коломійчук Олени Василівни до Безрученко Світлани Вікторівни про визнання правочину дійсним, визнання права власності були задоволені позовні вимоги та визнано дійсним договір купівлі-продажу житлового будинку з господарськими будівлями №6 і земельної ділянки для обслуговування житлового будинку, а також визнано право власності на земельну ділянку призначену для обслуговування житлового будинку, так як ст.. 220 ЦК України передбачає, що правочин, по якому сторони домовилися і виконали усі істотні умови договору повністю або хоч би частково і це підтверджено письмово, але є перешкоди для його нотаріального посвідчення, то такий правочин суд може визнати дійсним
3. Позовну заяву по цивільній справи за позовому Чорноморець Володимира Павловича до Семененка Миколи Дмитровича про визнання права власності на земельну ділянку задоволено,  визнано за Чорноморець Володимиром Павловичем право власності на земельну ділянку, призначену для обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства, так як відповідно до ст. 377 ЦК України, до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах встановлених договором.
В загальному розгляд даної категорії справ здійснювався суддями у встановлені законодавством строки, проте слід звернути увагу на те, що для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі, а тому на час проведення експертизи провадження у справі зупиняється, до надання відповідних експертних висновків, в результаті чого справа весь цей час перебуває в провадженні судді.
 Основною причиною виникнення спорів, що виникають із земельних правовідносин є:
-   неврегульованість відповідних відносин чинним законодавством;
- внутрішня суперечливість норм земельного законодавства, що регулюють однотипні відносини;
- розбіжності у розумінні положень законодавства та недостатня правова поінформованість учасників земельно-правових спорів.
            Земельний спір виникає з приводу дійсного або можливого порушення конкретних земельних прав суб'єкта, причому в останньому випадку спір розглядається до фактичного з'ясування обставин, які підтверджують, що дійсного порушення земельного права немає.
            Сутність вирішення земельного спору компетентним органом полягає у з'ясуванні змісту і меж повноважень сторін спору та встановленні їхніх обов'язків щодо певних правовідносин.
            Однак при розгляді  справ даної категорії  судді повно з’ясовували обставини справи, права та обов’язки сторін, перевіряли обґрунтованість їх доводів та заперечень, давали належну оцінку зібраним доказам 
            Судді Немирівського районного суду суворо дотримуються вимог процесуального законодавства на стадії прийняття позовних заяв та підготовки справ до розгляду, перевіряють відповідність позовних заяв вимогам статей 119, 120 ЦПК. Не допускають випадків прийняття заяв без визначення ціни позову, без сплати судового збору.
 
Голова Немирівського
районного суду                                                                     Науменко С.М.
 
 
 
 
 
 
Вик. Поронник О.М.

Тел.. 04331-2-21-49