flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз застосування Немирівським районним судом Вінницької області законодавства, яке регулює поновлення працівника на роботі за 2014 рік.

25 березня 2015, 08:43
Аналіз застосування Немирівським районним судом Вінницької області законодавства, яке регулює поновлення працівника на роботі за 2014 рік.
 
Протягом 2014 року Немирівським районним судом було розглянуто дві справи про поновлення працівника на роботі.
Одну із справ за позовом громадянки Гр. про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди провадженням закрито, у зв»язку із відмовою позивача від позову.
Інша справа за позовом громадянки Г. про поновлення на роботі з повним педагогічним навантаженням розглянута 17.01.2014 року, позовні вимоги задоволені частково.
Судді Немирівського районного суду в обох випадках правильно застосовували норми трудового законодавства, дані справи в апеляційному порядку не оскаржувались.
Проблемних чи спірних питань під час розгляду цих справ, випадків неоднакового застосування судом чинного законодавства не виникало.
Спори про поновлення на роботі являються основним видом трудових спорів, Конституція України гарантує громадянам захист від незаконного звільнення. Працівники, звільнені з роботи, якщо вони вважають звільнення незаконним, або незаконно переведені на іншу роботу мають право звернутись до суду із позовом про поновлення на роботі.
Захист порушеного права у сфері трудових відносин забезпечується як відновленням становища, яке існувало до порушення цього права ( поновлення на роботі), так і механізмом компенсації моральної шкоди як негативних наслідків (втрат) немайнового характеру, що виникли у результаті душевних страждань, яких особа зазнала у зв»язку з посяганням на її трудові права та інтереси.
     Відповідно до частини першої статті 235 КЗпП України у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір. Згідно з частиною третьою статті 235 КЗпП у разі визнання формулювання причини звільнення неправильним або таким, що не відповідає чинному законодавству, у випадках, коли це не тягне за собою поновлення працівника на роботі, орган, який розглядає трудовий спір, зобов'язаний змінити формулювання і вказати в рішенні причину звільнення у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства та з посиланням на відповідну статтю закону.
           При розгляді спорів, пов'язаних із поновленням працівника на роботі, судді Немирівського районного суду керуються нормами кодексу законів про працю України, постановою Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 № 9. У Постанові Пленуму ВСУ зазначено, що при розгляді справ про поновлення на роботі судам необхідно з'ясувати, на яких підставах проведено звільнення працівника згідно з наказом (розпорядженням), і перевірити їх відповідність закону. Чинним трудовим законодавством встановлено також право працівника, поновленого на роботі за рішенням суду, на виплату йому середнього заробітку за час вимушеного прогулу. 
   Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню і вважається виконаним з дня видання роботодавцем про це наказу.
 
 
 
 
Голова Немирівського

районного суду                                                 С. М. Науменко