flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики призначення Немирівським районним судом Вінницької області судових експертиз в цивільних справах за 2013-2014 роки.

25 березня 2015, 08:43
Узагальнення практики призначення Немирівським районним судом Вінницької області судових експертиз в цивільних справах за 2013-2014 роки.
 
Протягом 2013 року Немирівським районним судом було розглянуто 6 цивільних справ у яких призначались судові експертизи. Всі експертизи за порядком призначення та послідовністю проведення були первинні, із них за галуззю наукових і спеціальних знань: одна експертиза почеркознавча, 3 експертизи будівельно-технічні, одна земельно-технічна та одна авто-товарознавча.
У 2014 році суддями Немирівського районного суду було призначено 25 експертиз по цивільних справах різної категорії. Із них за підставою і порядком призначення: 18 експертиз первинних, 3 повторні, 2 додаткові, одна комісійна та одна комплексна. За галуззю наукових і спеціальних знань: 3 почеркознавчі, 12 будівельно-технічних, 2 земельно-технічні, 2 авто-товарознавчі, одна судово-медична експертиза та 6 судово-психіатричних експертиз.
При вирішенні питань про призначення експертизи судді Немирівського районного суду керуються нормами статей 143-150 ЦПК, ЗУ «Про судову експертизу» від 25.02.1994 року № 4038, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень від 8.10.1998 року, враховують роз»яснення постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.1997 року № 8 «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах».
Підставою для призначення судової експертизи є необхідність з»ясування обставин, які потребують спеціальних знань, тобто тих, які виходять за межі знань осіб, які беруть участь у справі та судді, який розглядаю справу.
Відповідно до ст.. 143 ЦПК України суддя за заявою осіб, які беруть участь у справі, для з»ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів
Для постановлення законного судового рішення необхідно, щоб зібрані в ході судового слідства докази були оцінені в сукупності і з точки зору їх належності, допустимості, достовірності та достатності. Одним із джерел доказів у справі є висновок експерта. Згідно ст.. 66 ЦПК України висновок експерта – докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання , задані судом. Однак, висновок експерта для суду не є обов'язковим і оцінюється судом за правилами, встановленими ст. 212 ЦПК України. Результати усіх експертиз, які були проведені згідно ухвал Немирівського районного суду, судом були прийняті та враховувались при ухваленні рішення, випадків відхилення результатів експертизи судом не було.
Найпоширенішим видом призначених експертиз суддями Немирівського районного суду були будівельно-технічні експертизи. Вони призначались по різних категоріях справ, таких як, визнання недійсним свідоцтва про право власності;  про усунення перешкод у користуванні майном; про визнання об»єкту незавершеного будівництва спільною сумісною власністю подружжя та визнання права власності; про визнання права власності та виділ майна в натурі; про поділ майна.
У категоріях справ окремого провадження, а саме про визнання особи недієздатною, призначались судово-психіатричні експертизи, проведення яких відповідно до ст.. 145 ЦПК України є обов»язковим.
У більшості випадках при вирішенні суддями Немирівського районного суду питань про призначення експертизи проблем не виникало. Лише були випадки відмови сторони оплачувати витрати на проведення експертизи. Наприклад, у справі за позовом Б. суд задовольнив прохання сторони про призначення експертизи, проте вона не була проведена, так як позивач не оплатив проведення експертизи, тому експерт відмовився від її проведення. У даному випадку суд виніс ухвалу про призначення експертизи та доручив її проведення іншій установі судових експертиз.

Найчастіше Немирівським районним судом призначались експертизи первинні, тобто ті, експертизи при проведенні яких об»єкт досліджується вперше. У випадках, яких була потреба провести дослідження за участь декількох експертів – фахівців у одній галузі знань призначалась комісійна експертиза; комплексна експертиза призначалась, коли необхідно провести дослідження не менш як двома експертами різних галузей знань або різних напрямів у межах однієї галузі знань. Були випадки призначення повторної експертизи - якщо висновок експерта було визнано необґрунтованим або таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає сумніви в його правильності і доручається іншому експертові. В ухвалі про призначення повторної експертизи визначались обставини, які викликали сумніви в правильності попереднього висновку експерта. Додаткова експертиза призначалась у випадках, коли після розгляду судом первинної експертизи залишились неясності і висновок експерта визнано неповним або неясним. Згідно із  постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.1997 року № 8 «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» висновок експерта вважається неповним, коли експерт дослідив не всі подані йому об»єкти чи не дав вичерпних відповідей на порушені перед експертом питання; неясним вважається я висновок, якщо він викладений нечітко і має неконкретний характер.