flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики розгляду кримінальних справ (проваджень) щодо злочинів проти життя та здоров’я особи за 2014 рік

23 квітня 2015, 15:41
УЗАГАЛЬНЕННЯ
 
судової практики   розгляду кримінальних справ (проваджень) щодо
                 злочинів проти життя та здоров’я особи за 2014 рік
 
 На виконання завдання Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних  справ, виконуючи вимогу апеляційного суду Вінницької області, Немирівським районним судом, Вінницької області проведено узагальнення  судової практики  з розгляду кримінальних справ(проваджень) щодо злочинів проти життя і здоров’я особи за 2014 рік. 
         Метою даного узагальнення є вивчення та аналіз судової практики по кримінальних справах даної категорії, виявлення проблемних питань, які виникають   при розгляді справ,   застосування  судом положень окремих статей 115-145 Кримінального кодексу України при ухваленні вироків, зясування випадків порушення норм права та встановлення їх причин, визначення кола проблем, а також шляхи їх вирішення. 
          Відповідно до  ст. 27 Конституції України, кожна людина має невід'ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань. Умисне позбавлення життя іншої людини  належить до найтяжчих злочинів проти особи.
         В ході проведеного узагальнення встановлено,  що у 2014 році в провадженні Немирівского районного суду Вінницкої області перебувало 52 кримінальних проваджень  за кваліфікацією вчинення злочинів  проти життя та здоров’я особи.
         За 2014 рік Немирівским районним судом було розглянуто 49 кримінальних проваджень за положеннями КПК України в редакції 2012 року:
-         з постановленням вироку 13 кримінальних проваджень;
-         із закриттям провадження у справі у зв’язку з відмовою потерпілого від обвинувачення за  п.7 ч.1 ст. 284  КПК України  36;
-   одне кримінальне провадження, що розглядалося колегією суддів за клопотанням учасника судового процесу було знято з розгляду, а справа була відіслана до іншого суду у зв’язку з тим, що  на момент розгляду справи у Немирівскому районному суді не було створено суд присяжних.
-  2 кримінальних провадження перебувають на стадії розгляду;
      Справа № 140/1987/14 к за ознаками кримінального правопорушення за ч.  1 ст. 115 КК України    розглядом зупинена до одужання обвинуваченого;
       Справа № 140/2436/ 14 к за ознаками кримінального правопорушення за ч.  1 ст. 121 КК України   перебуває на стадії судового розгляду.
       На нарадах Немирівського районного суду, Вінницької області головою суду Науменко С.М.  обговорювались проблемні питання пов’язанні з  практикою по розгляду даної категорії  кримінальних   проваджень,  з метою  уникнення   помилок при застосуванні суддями окремих норм матеріального права та закону при ухваленні вироків.
          У кожному конкретному випадку суддями при призначенні покарання враховувавсяступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушеннязлочину, дані про особу обвинуваченого (підсудного)  та обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання, оскільки особі, яка вчинила злочин, має бути призначено покарання, необхідне і достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.
        Досліджуючи дані про особу обвинуваченого (підсудного), судді з’ясовували його вік, стан здоров’я, поведінку до вчинення злочину як у побуті, так і за місцем роботи чи навчання, його минуле (зокрема, наявність не знятих чи не погашених судимостей, адміністративних стягнень), склад сім’ї (наявність на утриманні дітей та осіб похилого віку).
         Виходячи з того, що встановлення пом’якшуючих та обтяжуючих покарання обставин має значення для правильного його призначення, суддями всебічно досліджувалися матеріали справи щодо наявності таких обставин і наводились у вироку мотиви прийнятого рішення.
 Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 65 КК України суддями Немирівського районного  суду Вінницької області призначалися покарання в межах, визначених санкцією статті Особливої частини КК України, що передбачає відповідальність за вчинений злочин.
             Так у 2014 році  на вироки суддів у даній категорії справ надійшло вісім апеляційних скарг .
          Справа № 140/2866/ 14 к за ознаками кримінального правопорушення за ч.  2 ст. 121 КК України.    Судом ухвалено вирок та  особу К.  засуджено до 9 років позбавлення волі кримінальне провадження перебуває у апеляційній інстанції у зв’язку з подачею апеляційної  скарги.
Справа № 140/3357/ 14 к за ознаками кримінального правопорушення за ч.  1 ст. 121 КК України.    Судом ухвалено вирок та  особу Г.  засуджено до 5 років  6 місяців позбавлення волі. Справа перебуває у апеляційній інстанції у зв’язку з подачею апеляційної  скарги
 
 
 
Кримінальне провадження   № 140/1350/14-к,140/2182/14-к     за ознаками кримінальних  правопорушень за ч.  1 ст. 115 , ч.2 ст. 122 КК України,   вироки суду апеляційною інстанцією було залишено без змін.
Кримінальне провадження № 140/2921/14-к за ознаками кримінального правопорушення за ч.  2 ст.125 КК України вирок суду  було змінено. Судом  було допущено помилку при призначенні покарання відповідно до ст. 100 ч. 1 КК України, а саме суд засудив  неповнолітню особу  Р. за ч. 2 ст.125 КК України та призначив покарання у виді 240 годин громадських робіт.  Тому  даний вирок був змінений в частині призначеного покарання, а саме покарання було змінено  засудженому на 120 годин громадських робіт.
         Кримінальне провадження № 140/3357/14-к за ознаками кримінального правопорушення за ч.  1 ст.121 КК України вирок суду  апеляційною інстанцією було змінено в частині виконання вироку суду відповідно до ч. 4 ст. 70 КК України.
         Кримінальне провадження № 140/1697/14-к за ознаками кримінального правопорушення за ч.  1 ст.125 КК України вирок суду  апеляційною інстанцією було   в мотивувальній  його частині, а саме суд вищої інстанції виключив з мотивувальної частини вироку вказівку на обставину, яка обтяжує покарання-вчинення злочину до особи старшого віку та призначив покарання за ст. 125 ч. 1 КК України покарання у виді штрафу розмірі 32 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 544 грн.
            За проаналізований період кримінальні провадження щодо злочинів передбачених ст. 116,117,119,123,124, 131,136-145  КК України на розгляді у Немирівському районному судді не перебували.
 Проведене узагальнення  за 2014 рік показало, що відсутність скасованих  рішень    Апеляційним судом Вінницької області та наявність лише  трьох змінених рішень  є безумовним свідченням кваліфікованості, законності і обґрунтованості   прийнятих суддями Немирівского районного  суду рішень, що ґрунтуються на всебічному, повному та об’єктивному розгляді кожного кримінального провадження.
 
 
  
 
Виконав:  п-к судді  Загребельний С.В.
 
ГОЛОВА НЕМИРІВСЬКОГО

РАЙОННОГО СУДУ                                                                С.М. НАУМЕНКО