flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ практики застосування адміністративними судами першої інстанції глав 1-4 розділу ІІІ Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду та вирішення адміністративних справ

13 серпня 2015, 11:00
                                                               УЗАГАЛЬНЕННЯ
 практики  застосування адміністративними судами першої інстанції  глав 1-4 розділу ІІІ Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду та вирішення адміністративних справ
              На виконання завдання Вінницького апеляційного адміністративного суду Немирівським районним судом Вінницької області проведено узагальнення  практики  застосування адміністративними судами першої інстанції  глав 1-4 розділу ІІІ Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду та вирішення адміністративних справ за період 2014 року.
Главами 1-4 розділу ІІІ Кодексу адміністративного судочинства України передбачено постановлення адміністративними судами першої інстанції на стадіях відкриття провадження в адміністративній справі, підготовчого провадження, судового розгляду наступних судових рішень, які підлягають оскарженню в апеляційному порядку: ухвал про залишення позовної заяви без руху та її повернення, відмову у відкритті провадження у справі, забезпечення адміністративного позову, залишення позовної заяви без розгляду, зупинення провадження у справі, закриття провадження у справі.
На протязі  2014 року в провадженні Немирівського районного  суду перебувало 76 справ в порядку адміністративного судочинства, з яких до відкриття провадження по справі: 5 позовних заяв повернуто, всього розглянуто – 70, з них 66 із прийняттям постанови, 4 - залишено без розгляду. По одній справі відмовлено у відкритті провадження;
Так, в 2014 році суддями Немирівського районного суду винесено 8 ухвал про залишення позовної заяви без руху.
В основному підставами залишення позовної заяви без руху була невідповідність вимогам ст..106 КАС України, а саме щодо змісту позовної заяви, у зв’язку з тим, що не вказано, що вимагає позивач (предмет позову), обставини, на яких ґрунтується вимога (підстава позову), зазначення на докази, що підтверджують обставини, не додано довіреності, яка б відповідала б вимогам ст..58 КАСУ, а  також відсутність документа про сплату судового збору, або ж судовий збір не сплачений в повному обсязі.
Згідно даних судової статистики протягом звітного періоду суддями Немирівського районного суду винесено 5 ухвал про повернення позовної заяви, з яких 4- через не усунення позивачем недоліків позовної заяви, яку залишено без руху (ст.108 КАС України); 1 – в зв»язку з подачею заяви від позивача про відкликання позову.
На ухвалу Немирівського районного суду від 20 липня 2014 року у справі (№140/1443/14-а) за адміністративним позовом Шалаш В.В. до УПФ України у Немирівському районі Вінницької області про перерахунок пенсії про повернення позивачу позовної заяви на підставі ст..108 КАС України  подана апеляційна скарга. Вінницький апеляційним адміністративним судом було скасовано дану ухвалу та повернуто справу для продовження розгляду, крім того апеляційний суд, вийшовши за межі апеляційної скарги, встановивши допущення судом першої інстанції, які призвели до неправильного вирішення справи, скасував ухвалу Немирівського районного суду від 06.06.2014 року у зв’язку з тим, що в ухвалі суду не зазначено, в якій сумі позивач має доплатити судовий збір.
              Стаття 109 КАС України встановлює вичерпний перелік підстав для відмови у відкритті провадження в адміністративній справі. Суд не повинен тлумачити положення статті у такий спосіб, щоб створювати штучні перешкоди для доступу до правосуддя в адміністративній справі.
В 2014 році суд виніс 1 ухвалу про відмову у відкритті провадження, а саме  по справі (№140/2737/14-а) за позовом Прокурора Немирівського району в інтересах дитини-сироти Гончара Олександра Юрійовича до адміністрації Ситковецької спеціальної загальноосвітньої школи – інтернат Немирівського району, Вінницької обласної ради, треті особи орган опіки та піклування Немирівської РДА, Вороновицьке ПТУ № 14  про стягнення коштів в розмірі 6460 гривень, у зв’язку з тим, що позовну заяву в частині заявлених вимог про визнання бездіяльності Ситковецької спеціальної загальноосвітньої школи – інтернат Немирівського району, Вінницької обласної ради щодо не нарахування та не виплати грошової допомоги не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства (ст..109 ч.1 п.1 КАСУ). Судом було роз’яснено, що позивачу необхідно звернутися до загального місцевого суду в порядку цивільного судочинства.
На ухвалу Немирівського районного суду від 13.10.2014 року про відмову у відкритті провадження по справі (№140/2737/14-а) за позовом Прокурора Немирівського району в інтересах дитини-сироти Гончара Олександра Юрійовича до адміністрації Ситковецької спеціальної загальноосвітньої школи – інтернат Немирівського району, Вінницької обласної ради, треті особи орган опіки та піклування Немирівської РДА, Вороновицьке ПТУ № 14  про стягнення коштів в розмірі 6460 гривень було подано апеляційну скаргу, відповідно до якої ухвалу суду було скасовано у зв’язку порушенням норм матеріального та процесувального права, а саме у цьому спорі відповідач здійснює надані йому чинним законодавством владні управлінські функції, а тому має статус суб’єкта владних повноважень щодо вказаної соціальної допомоги і ці правовідносини не відносяться до цивільно-правових. Дану справу повернуто для продовження розгляду.
Стаття 155 КАС України визначає підстави та порядок залишення позовної заяви без розгляду, а також правові наслідки цієї процесуальної дії для позивача.
У 2014 році суддями Немирівського районного суду було винесено 4 ухвали по залишенню справи без розгляду.
По двох справах ( №   140/2033/14-а за позовом Ус В.М. до Токарчука В. М., державного інспектора сільського господарсва «Про визнання дій неправомірними та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення та № 140/146/14-а за позовом Попко О.І. до інспектора ВДАІ Немирівського РВ УМВС України про скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення) були винесені ухвали про залишення без розгляду на підставі ст.100 КАС України, тобто позови подані після закінчення строків, установлених законом і суд на підставі позовних заяв та доданих до них матеріалів не знайшов підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними.
Решта справ була залишена без розгляду, відповідно до положень п.5 ч.1 ст.155 КАС України, тобто від позивача надійшло клопотання про відкликання позовної заяви 
Ухвали про залишення справи без розгляду до апеляційного суду не оскаржувалися.
Згідно статистичних даних Немирівським районним судом не було винесено ухвал із закриттям провадження по справі.
Протягом 2014 року було подано 32 апеляційних скарг на рішення по адміністративних справах Немирівського районного суду, з них 1 на ухвалу суду про відмову у відкритті провадження, яка була скасована, 1 на ухвалу суду про поверхня позовної заяви позивачу, яка була скасована та 30 апеляційна скарга на ухвалені постанови, з яких 8 постанов були скасовані та одну змінено. По одній справі було закрито апеляційне провадження, решта постанов була залишена без змін.
 Висновки   
За результатами проведеного узагальнення слід зробити висновок, що судді при розгляді адміністративних спорів, в основному, правильно застосовують норми процесуального закону.
Як свідчить судова практика, найбільше проблем у суддів виникало при постановленні ухвал про залишення позовної заяви без розгляду у зв’язку із пропуском строку звернення до суду та поверненні позовних заяв у зв’язку з неусуненням недоліків
За результатами проведеного узагальнення та з метою формування єдиної та правильної судової практики застосування норм Кодексу адміністративного судочинства України при розгляді адміністративних справ доцільним є проведення семінару з питань застосування норм процесуального права при розгляді адміністративних справ та матеріали узагальнення Вищого адміністративного суду України довести до відома суддів для вивчення та їх практичного застосування.
В.О.Голови Немирівського
районного суду                                                          Підлипняк М.Д.
 

виконавець помічник судді П’ятківська О.М.