flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики Немирівського районного суду Вінницької області щодо заочного розгляду цивільних справ за перше півріччя 2015 року.

28 жовтня 2015, 09:18
УЗАГАЛЬНЕННЯ
 
судової практики  Немирівського районного суду Вінницької області  щодо заочного розгляду цивільних справза перше півріччя 2015 року.
 
           На виконання завдання Апеляційного суду Вінницької області проведено узагальнення судової практики  Немирівського районного суду Вінницької області щодо заочного розгляду цивільних справ за перше півріччя 2015 року.
           Заочне провадження відповідно до ЦПК є особливим порядком розгляду та вирішення цивільної справи за відсутності відповідача, належним чином повідомленого про час та місце судового розгляду, від якого не надійшло повідомлення про причини неявки або зазначені ним причини визнані неповажними, та якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи, з ухваленням заочного рішення.
           Заочне провадження є додатковою гарантією позивачеві від зловживання відповідачем процесуальними правами, усунення причин затягування процесу, дотримання судами строків розгляду справи. Дотримання процесуального законодавства при ухваленні та перегляді заочного рішення є визначальним з точки зору виконання інститутом заочного провадження своєї мети — сприяти ефективному та оперативному здійсненню правосуддя.
         Статтею 224 ЦПК України визначено, що у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, або якщо зазначені ним причини визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи. У разі участі у справі кількох відповідачів заочний розгляд справи можливий у разі неявки в судове засідання всіх відповідачів.
         Крім того, ЦПК України встановлює для відповідача особливий порядок оскарження заочного рішення — шляхом подання заяви про перегляд заочного рішення, яку може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.
         Отже, згідно статистичних даних за перше півріччя 2015 року Немирівським районним судом Вінницької області розглянуто:
          - 35 цивільних справ за результатами розгляду яких ухвалено заочне рішення;
          - 2 цивільні справи по яких  заочні рішення переглянуто, заяви про перегляд заочних рішень залишено без задоволення:
           1. цивільна справа № 140/1870/13-ц (пров. № 2/140/11/15) за позовом ПАТ «Акціонерна СК «Дністер» до Райбедюка В.М., ПрАТ «СК «Провідна» про відшкодування шкоди в порядку регресу (ухвалою Немирівського районного суду від 07.05.2015 р. заяву про перегляд заочного рішення від 03.03.2015 р. залишено без задоволення, підстав для скасування заочного рішення на думку суду не було, через неодноразову неявку відповідача в судові засідання);
           2. цивільна справа № 217/3434/12 (пров. № 2/140/25/13) за позовом ПАТ КБ «ПриватБанк» до Семикрас М.М., Левицької О.М., Манятовської В.О. про звернення стягнення (ухвалою 30.10.2013 р. залишено без задоволення, у зв’язку з пропуском відповідачем встановленого законом терміну для звернення з заявою про перегляд заочного рішення).
           По 34 справах заяви про перегляд заочних рішень не надходили, заочні рішення не переглядалися.
           По 1-й цивільній справі № 140/1870/13-ц (пров. № 2/140/11/15) за позовом ПАТ «Акціонерна СК «Дністер» до Райбедюка В.М., ПрАТ «СК «Провідна» про відшкодування шкоди в порядку регресу, заочне рішення суду від 03.03.2015 р. було оскаржено в апеляційному порядку. За результатами розгляду справи за апеляційною скаргою ухвалою Апеляційного суду Вінницької області від 15.09.2015 року заочне рішення Немирівського районного суду від 03.03.2015 року скасовано, провадження в цивільній справі закрито, оскільки даний спір підлягає розгляду в порядку господарського, а не цивільного судочинства. Касаційна скарга не надходила.
        Таким чином, узагальнивши судову практику Немирівського районного суду Вінницької області по категорії справ за результатами розгляду, яких ухвалено заочне рішення, можна зробити висновок, що в загальному проблемних та спірних  питань, які не можливо було б вирішити  під час їх розгляду не було та не виникало, суддями Немирівського районного суду Вінницької області вірно застосовуються вимоги глави 8 ЦПК України, про що свідчить незначна кількість поданих заяв про перегляд заочних рішень та кількість скасованих заочних рішень.
 
 
 
        Голова Немирівського
       районного суду:                                                                             Науменко С.М.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Виконала Змерзла Л.А. 2-21-49