flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики Немирівського районного суду Вінницької області вирішення майнових спорів між подружжям (колишнім подружжям, між чоловіком та жінкою, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі). Особливості вирішення спорів за

17 лютого 2016, 11:32
                            УЗАГАЛЬНЕННЯ
 
судової практики Немирівського районного суду Вінницької області вирішення майновихспорівміж подружжям (колишнім подружжям, між чоловіком та жінкою, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі). Особливості вирішення спорів за участю подружжя, яке займається підприємницькою діяльністю.
 
            На виконання завдання апеляційного суду Вінницької області Немирівським районним судом Вінницької області проведено узагальнення  судової практики   вирішення майнових спорів між подружжям (колишнім подружжям, між чоловіком та жінкою, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі). Особливості вирішення спорів за участю подружжя, яке займається підприємницькою діяльністю.
 
           Чинне законодавство України надає право подружжю на поділ майна, що належить чоловікові та дружині на праві спільної сумісної власності, за взаємною згодою як під час перебування у шлюбних відносинах, так і при розірванні шлюбу та після розлучення.  
Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом.Термін позовної давності за позовами про поділ майна подружжя становить три роки, як правило цей термін обчислюється з моменту розірвання шлюбу.
При вирішенні спорів даної категорії суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення. Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними. Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.
 
Щодо спорів подружжя, колишнього подружжя про поділ майнових прав на недобудоване майно, Верховним Судом України висловлена правова позиція у справі за № 6-37 цс 13, з якої вбачається,виходячи із положень статей 60, 69, 70 СК України, частини третьої статті 368 ЦК України незавершений будівництвом будинок, зведений за час шлюбу, може бути визнаний об’єктом права спільної сумісної власності подружжя із визначенням часток.
При поділі майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, в разі, якщо речі є неподільними, присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно допускається лише за його згодою та попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду (частини четверта, п’ята статті 71 СК України). 
За відсутності такої згоди присудження грошової компенсації може мати місце з підстав, передбачених статтею 365 ЦК України.
Для припинення права особи на частку у спільному майні необхідно встановити наявність будь-якої із обставин, передбачених пунктами 1-3 частини першої статті 365 ЦК України за умови, що таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім’ї та попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.
 В провадженні Немирівського районного суду за період 2014-2015 р.р. перебувало 3 справи про визнання об"єкту незавершеного будівництва спільною сумісною власністю подружжя, виділ 1/2 частки об"єкту незавершеного будівництва, з яких по 1 справі укладено мирову угоду, 1- залишено без розгляду за заявою позивача, 1 перебуває на розгляді по даний час.
 
 
 
           
 
При вирішенні майнових спорів між подружжям (колишнім подружжям) судді Немирівського районного кодексу керуються чинними Сімейним кодексом України, Цивільним Кодексом України та іншими нормативно-правовими актами України.
Згідно статистичних даних, у 2014 році в провадженні Немирівського районного суду перебувало 10 цивільних справ з приводу майнових спорівміж подружжям (колишнім подружжям, чоловіком та жінкою, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі):
1 справа - визнання об"єкту незавершеного будівництва спільною сумісною власністю подружжя, виділ 1/2 частки об"єкту незавершеного будівництва, визнання права власності на 1/2 частину з/д, виділ частки в натурі
9 справ - поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.
            З них: 3 справи – закрито провадження по справі, у зв’язку з укладенням мирової угоди між сторонами.
           4 справи – залишено без розгляду, згідно заяв позивачів;
           1 справа – позов задоволено частково.
 
У 2015 році в провадженні Немирівського районного суду перебувало 13 цивільних справ вищевказаної категорії:
2 справи - визнання об"єкту незавершеного будівництва спільною сумісною власністю подружжя, виділ 1/2 частки об"єкту незавершеного будівництва, визнання права власності на 1/2 частину з/д, виділ частки в натурі.
11справ - поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.
            З них: 4 справи – закрито провадження по справі, у зв’язку з укладенням мирової угоди між сторонами.
            2 справи – залишено без розгляду, згідно заяв позивачів;
            1 справа – позов повернуто позивачу, у звязку з неусненням недоліків заяви.
            1 справа – позов задоволено частково.
            В апеляційному порядку рішення Немирівського районного суду по цивільних справах даної категорії за 2014 -2015 р.р. не оскаржувалися, оскільки як вбачається з вищевикладеного, сторони під час судового розгляду врегульовули спір мирно, шляхом укладення мирової угоди або подавали заяви про залишення позову без розгляду.
         Здійснивши узагальнення судової практики по категорії справ із майнових спорів між подружжям, колишнім подружжям, між чоловіком та жінкою, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі можна зробити висновок, що в загальному   проблемних та спірних  питань, які не можливо було б вирішити  під час їх розгляду не було та не виникало в Немирівському районному суді, про що свідчить відсутність поданих апеляційних скарг на рішення суду.
 
 
 
            Голова Немирівського
            районного суду:                                                                                                     Науменко С.М.