flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики на тему «Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового слідства »

04 квітня 2016, 11:19
 
   УЗАГАЛЬНЕННЯ
 
судової практики  на тему «Розгляд скарг на рішення,  дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового слідства »
 
           На виконання завдання Апеляційного суду Вінницької області проведено узагальнення судової практики  Немирівського районного суду Вінницької області  розгляду слідчими суддями категорії проваджень з приводу оскаржень рішень, дії чи бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування за період 2015 року.
          Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування під час досудового розслідування визначається положеннями § 1 Глави 26 Кримінального процесуального кодексу України.
          На стадії досудового розслідування усі скарги на рішення, дії та бездіяльність органів досудового розслідування розглядає слідчий суддя.
До предмета оскарження на стадії досудового розслідування законодавець відносить виключно наступні рішення, дії та бездіяльність органів досудового розслідування (ч.1 ст.303 КПК України):
1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов'язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна;
2) рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування - потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником;
3) рішення слідчого про закриття кримінального провадження - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником;
4) рішення прокурора про закриття кримінального провадження - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником;
5) рішення прокурора, слідчого про відмову у визнанні потерпілим - особою, якій відмовлено у визнанні потерпілою;
6) рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора при застосуванні заходів безпеки - особами, до яких можуть бути застосовані заходи безпеки, передбачені законом;
7) рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником;
8) рішення слідчого, прокурора про зміну порядку досудового розслідування та продовження його згідно з правилами, передбаченими главою 39 цього         Кодексу, - підозрюваним, його захисником чи законним представником, потерпілим, його представником чи законним представником.
 
 
 
          Згідно статистичних даних за період 2015 року до Немирівського районного суду надійшло 35 скарг на рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування:
             3 скарги – на бездіяльність слідчого, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна (2 скарги – повернуто скаржникам, 1 - задоволено);
             14 скарг – на рішення слідчого про закриття кримінального провадження (5 – задоволено, 3 - відмовлено, 3 – повернуто скаржникам, 2 – залишено без розгляду, 1 – закрито провадження);
             1 скарга на рішення прокурора про закриття кримінального провадження (залишено без розгляду за заявою скаржника);
             7 скарг – набездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення ( 4 – задоволено, 3 - відмовлено);
             9 скарг - на рішення слідчого, прокурора про відмову у задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих розшукових дій (5 – задоволено, 1 – відмовлено, 1 – без розгляду, 2 – відмовлено у відкритті провадження).
 
П.1 ст.214 КПК України передбачено, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.
Згідно п. 2 ст.214 КПК України тільки з моменту внесення відомостей до ЄРДР розпочинається досудове розслідування.
Згідно п.4 даної статті відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення.
Якщо цього не відбулось та заява не була зареєстрована в ЄРДР, а досудове слідство не розпочато, то слід подавати скаргу.
З 7 (семи) поданих до Немирівського районного суду скарг набездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, 4 скарги – задоволено, по 3 скаргах відмовлено в задоволенні вимог, з винесенням відповідних ухвал слідчими суддями.
 
Так, 08.06.2015 року ухвалою слідчого судді Немирівського райсуду задоволено скаргу Головенька Василя Володимировича на бездіяльність слідчого, яка полягала у невнесенні відомостей до ЄРДР про вчинення злочину. Скаржник Головенько В.В. мотивував скаргу тим, що 10.09.2014 р. гр. Стеценко В.І. перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, безпричинно наніс йому тілесні ушкодження середнього степеню тяжкості. 11.09.2014 р. Головенько В.В. звернувся до Немирівського РВ УМВС з письмовою заявою про вчинення злочину. Однак, як стало відомо скаржнику слідчим Немирівського РВ УМВС не внесено відповідні відомості до ЄРДР.
В судовому засіданні слідчий Немирівського районного суду Дунаєвський О.В. скаргу не визнав мотивуючи тим, що ним до ЄРДР було внесено заяву Стеценка В.І., а заява Головенька В.В. розслідувалася в рамках цього провадження.
Слідчий суддя, заслухавши пояснення Головенька В.В., слідчого, прокурора, дійшов висновку, що  скаргу слід задовольнити, так як з матеріалів скарги вбачається, що слідчий Дунаєвський О.В. на протязі майже восьми місяців здійснює досудове розслідування по вказаному провадженню, яке до цього часу не завершене, заява Головенька В.В., якому було спричинено тілесні ушкодження середнього ступеню тяжкості, з вересня 2014 року не внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань в порушення вимог п. 1 ст. 214 КПК України.    Зобов’язати  слідчого Немирівського РВ УМВС України Дунаєвського О.В. внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та провести  досудове розслідування по факту спричинення Головенько В.В. тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості 10.09.2014 року в с.Рубань Немирівського району Вінницької області. Враховуючи, що слідчим не були виконані норми чинного КПК слідчим суддею ухвалою судді зобов’язано  слідчого Немирівського РВ УМВС України Дунаєвського О.В. внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та провести  досудове розслідування по факту спричинення Головенько В.В. тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості 10.09.2014 року в с.Рубань Немирівського району Вінницької області.
         В певних випадках слідчі судді Немирівського районного суду відмовляють у задоволенні скарг по тій причині, що зазначений у скарзі суб’єкт оскарження не є суб’єктом, який є відповідальним за прийняття та реєстрацію поданої заяви. Так, 21.10.2015 року до суду надійшла скарга гр. Войтенка П.М. на неправомірні дії слідчого Гаєвського Є.В. щодо невнесення відомостей про повідомлений ним злочин до ЄРДР. В ході розгляду скарги встановлено, що Гаєвський Є.В., на дії якого подано скаргу, працює на посаді дільничного інспектора Немирівського РВ УМВС, отже не має права на внесення відомостей про злочин до ЄРДР, а значить не являється суб’єктом оскарження.
 
            Скарги на рішення прокурора, слідчого про закриття кримінального провадження.
Ст. 283 КПК України визначає, що однією з форм закінчення досудового розслідування є закриття кримінального провадження, а ст. 284 КПК передбачає підстави та порядок такого закриття.
Частина 1 ст. 303 КПК України передбачає можливість оскарження рішення слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження.
На відміну від підозрюваного, який наділений правом оскаржувати лише постанови прокурора про закриття кримінального провадження, постраждалий, його представник чи законний представник можуть оскаржувати рішення про закриття кримінального провадження як прокурора, так і слідчого.
Порядок розгляду слідчим суддею скарги на постанову про закриття кримінального провадження є загальним та здійснюється відповідно до ст. 306 КПК України. Для розгляду скарги на рішення про закриття кримінального провадження законом встановлено п’ятиденний строк. На практиці розгляд дещо затягується, оскільки матеріали досудового слідства на запит суду в межах п’ятиденного строку зазвичай не надаються. Як правило, документи на запит суду надходять через 7–14 днів.
Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов’язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.
Відповідно до ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформляється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.
Однією з основних причин повернення скарги скаржнику, відповідно до ч. 2 ст. 304 КПК України, є саме звернення особи до суду після закінчення десятиденного строку на подання скарги, передбаченого ч. 1 ст. 304 КПК України, і якщо особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайшов підстав для його поновлення.
Так, наприклад ухвалою слідчого судді Немирівського районного суду від 22.04.2015 року (справа № 140/861/15-к) скаргу потерпілого Шапченка І.С. на постанову про закриття кримінального провадження повернуто скаржнику, оскільки під час розгляду скарги встановлено, що скаржник пропустив 10-денний строк звернення до суду і не порушував питання про його поновлення.
         
          Під час розгляду скарг на рішення слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження слідчими суддями перевіряється дотримання слідчим прокурором вимог ст. 284 КПК при закритті кримінального провадження, підстави такого закриття.
         Так, 24.07.2015 року до Немирівського райсуду звернулася скаржниця Кошуба С.І. з скаргою на постанову слідчого СВ Немирівського РВ УМВС України у Вінницькій області Бура О.А. про закриття кримінального провадження, мотивуючи скаргу тим, що 26.11.2013 року в с. Ковалівка Немирівського району Білецький А.Є., Глущюк О.В. заподіяли їй тілесні ушкодження, в результаті чого вона проходила стаціонарне лікування в Немирівській ЦРЛ. Однак, слідчий не встановивши ступеню важкості тілесних ушкоджень, своєю постановою від 11.06.2015 року закрив кримінальне провадження. Скаржниця не погодилася з вказаною постановою і оскаржила її до суду. В судовому засіданні слідчий вважав, що скарга необґрунтована, а постанова про закриття кримінального провадження від 11.06.2015 року законна, оскільки скаржниця сама відмовилася від судово-медичного освідування та в процесі провадження вина осіб, на які посилається скаржниця не знайшла свого підтвердження. Вислухавши доводи учасників кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку про скасування постанови про закриття кримінального провадження, оскільки досудове слідство у справі проведено неповно і однобічно, при закритті кримінального провадження слідчим не були дотримані вимоги ст. 284 КПК України (справа № 140/1703/15-к).
          
         Скарги на рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій.
 
          При розгляді скарг на рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій, слідчі судді приймають до уваги наведені скаржником докази в судовому засіданні, підстави відмови слідчого у задоволенні клопотання у проведенні певної процесуальної дії.
Наприклад, до суду звернувся захисник Кіцула В.І. в інтересах підозрюваних Луговського С.М. та Філіповича С.В. на постанову слідчого СВ Немирівського РВ УМВС України у Вінницькій області Лівандовського С.В. про відмову у задоволенні клопотання про проведення слідчої дії, мотивуючи скаргу тим, що15.04.2013 року підозрюваним було повідомлено про підозру в тому, що вони в кінці жовтня 2014 року у вечірній час, маючи намір на таємне викрадення чужого майна, за попередньою змовою між собою, прийшли на територію непрацюючого консервного заводу, що належить ТОВ» Компанія – Енергія», розташованого по вул. Леніна, 102, с. Марксово, Немирівського району, Вінницької області та з даху приміщення, таємно, з корисливих спонукань, викрали 12 листів бувшого у використанні хвилястого шиферу, вартістю 9,23 грн. за один лист на загальну суму 11,76 грн.
       Крім того, наступного дня, продовжуючи свій злочинний  намір, Луговський С.М., Філіпович С.В. за попередньою змовою між собою, аналогічним способом з того ж саме приміщення  непрацюючого консервного заводу здійснили крадіжку 18 листів бувшого у використанні  хвилястого шиферу, вартістю 9,23 грн. за один лист загальною вартістю 166,14 грн.                                                                                      
        На вирішення експерта було поставлено запитання , яка ринкова вартість 1 листа хвилястого шиферу з попереднім терміном експлуатації близько 20 років, станом на момент проведення експертизи.                                             
       Захисник Кіцула В.І., підозрювані не погоджуються з висновком експертизи, мотивуючи тим, що викрадені листи шиферу мали термін використання більше 30 років експлуатації і розмір шкоди слід визначити на момент вчинення кримінального правопорушення, а не на час проведення експертизи.   
       В підтвердження надав суду пояснення громадян СлюсаренкоО.Ф., Бевз Л.Є., жителів села Марксово, які пояснюють, що  термін експлуатації листів шиферу з приміщення бувшого консервного заводу с. Марксово становить більше 30 років. Вони бувші працівники даного заводу.        
           Враховуючи дані обставини захисник Кіцула В.І. звернувся до суду з клопотанням до слідчого про проведення додаткової судово – товарознавчої експертизи. Проведення якої доручити тому ж  фахівцеві.  Враховуючи дані обставини захисник Кіцула В.І. звернувся до суду з клопотанням до слідчого про проведення додаткової судово – товарознавчої експертизи. Проведення якої доручити тому ж  фахівцеві.      З врахуванням наведених доказів, поставити перед експертом запитання:                            
Яка ринкова вартість  бувшого у використанні 1 листа хвилястого шиферу, який оглядався при проведенні первісної експертизи, з попереднім терміном експлуатації більше 30 років, станом на момент вчинення кримінального правопорушення.                                                   
 20.04.2015 року слідчим Лівандовським С.В. винесено постанову якою відмовлено у задоволенні копотання.                                                                                            
Тому захисник Кіцула В.І. звернувся до суду зі  скаргою на зазначену постанову, просить постанову скасувати.   Зобов’язати слідчого Лівандовського С.В. провести додаткову  судову – товарознавчу експертизу по даному провадженню і на вирішення експерта поставити запитання: яка ринкова вартість бувшого у користуванні 1 хвилястого шифера, який оглядався при проведенні первісної експертизи, з попереднім терміном експлуатації більше 30 років станом на момент вчинення правопорушення – жовтень – листопад 2014 року.                                          
 Заслухавши  в судовому засіданні доводи захисника Кіцули В.І., який скаргу підтримав і просив її задовольнити, слідчого Лівандовського С.В., прокурора Непийводу В.А., які вважають доводи захисника Кіцули В.І. не обгрунтованими, та відмовити в задоволенні скарги захисника, оскільки  важають постанову слідчого про відмову у задоволенні клопотання захисника обґрунтованою, суд приходить до висновку, скарга захисника Кіцули В.І. підлягає задоволенню з наступних підстав.                                                                                                 
Із постанови про відмову в задоволенні клопотання вбачається, по провадженню проведено судово – товарознавчу експертизу і експертом взято до уваги визначений слдіством термін експлуатації1 листа хвилястого шиферу 20 років.
Захисник Кіцула В.І. доводить, що термін експлуатації 1 листа шифера набагато більший.
При таких обставинах слідству необхідно було при призначенні експертизи поставити  експерту запитання, - яка ринкова вартість бувшого у користуванні придатного для подальшого використання 1 листа хвилястого шиферу з урахуванням зносу, станом на момент вчинення правопорушення – жовтень – листопад2014 року?   Що буде більш об’єктивним. На підставі викладеного суд скаргу захисника Кіцули В.І. задовільнив.
В деяких випадках, слідчими суддями виносилися ухвали про відмову у відкритті провадження за скаргами, у випадках, якщо скаргу подано на рішення, дію чи бездіяльність слідчого, прокурора, що не підлягає оскарженню.
Для прикладу, по справі № 140/1494/15-к за скаргою захисника Примакової В.В. на непрамовірні дії слідчого Немирівського РВ УМВС України у Вінницькій області Лівандовського С.В. судом винесено ухвалу про відмову у відкритті провадження за скаргою. Як вбачається з ухвали, захисник Примакова В.В. звернулася до суду на неправомірні дії слідчого стосовно відмови у задоволенні клопотання про надання належним чином оформленого звернення до Держфінінспекції у Вінницькій області щодо виділення спеціаліста для проведення позапланової документальної виїзної ревізії в ТОВ «Ситковецьке» с. Ситківці Немирівського району. Однак, слідчий суддя дійшов висновку, що скарга подана в порушення вимог ст. 303 КПК України, якою визначено вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування.
   Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчими суддями згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави.
   Скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги, крім скарг на рішення про закриття кримінального провадження, які розглядаються не пізніше п’яти днів з моменту надходження скарги.
  
 За результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами чинного КПК про:
1) скасування рішення слідчого чи прокурора;
2) зобов’язання припинити дію;
3) зобов’язання вчинити певну дію;
4) відмову у задоволенні скарги.
 
          При розгляді даної категорій справ спірних питань застосування норм кримінально процесуального права при постановленні відповідних ухвал у слідчих суддів Немирівського районного суду не виникало.
 
 
 
      ГОЛОВА НЕМИРІВСЬКОГО

РАЙОННОГО СУДУ                                                                      НАУМЕНКО С.М.