flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики Немирівського районного суду Вінницької області з питань відкриття провадження у цивільних справах (постановлення ухвал про залишення позовних заяв без руху, їх повернення) за 2015 рік.

04 квітня 2016, 11:22
 
УЗАГАЛЬНЕННЯ
 
судової практики Немирівського районного суду Вінницької області з питань відкриття провадження у цивільних справах (постановлення ухвал про залишення позовних заяв  без руху, їх повернення) за 2015 рік.
 
 На виконання завдання апеляційного суду Вінницької області Немирівським районним судом Вінницької області проведено узагальнення  судової практики   з питань відкриття провадження у цивільних справах (постановлення ухвал про залишення позовних заяв  без руху, їх повернення) за 2015 рік.
Стадія відкриття провадження у цивільній справі передбачає вчинення судом комплексу процесуальних дій, зокрема, винесення ухвали: про залишення позовної заяви без руху; про повернення позовної заяви; про відмову у відкритті провадження у справі; про відкриття провадження у справі.
            Процедура залишення позовної заяви без руху визначена ч. 1 ст. 121 ЦПК України.
Суддя одержавши позовну заяву детально вивчає її на предмет дотримання позивачем наступних процесуальних вимог, а саме: 1) додержання вимог, викладених у ст. 119 ЦПК України щодо форми та змісту позовної заяви; 2) подання документа, що підтверджує сплату судового збору; 3 )  у разі подання представником позивача позовної заяви наявності довіреності або іншого документа, що підтверджує його повноваження; 4) додержання вимог, викладених у ст. 120 ЦПК України щодо подання до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї.
У більшості випадків суддями Немирівського районного заяви або позовні заяви залишаються без руху у разі не сплати або неправильної сплати позивачем судового збору, порядок сплати якого визначений ст. 79 ЦПК України та Законом України від 08.07.2011 р. «Про судовий збір» та у випадку відсутності довіреності або іншого документа, що підтверджує повноваження представника, якщо заява подається представником позивача.
Таким чином, недотримання позивачем перерахованих вимог при подачі позовної заяви призводить до настання процесуального юридичного факту, який знаходить закріплення в ухвалі про залишення заяви без руху, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, вказується недоліки, які повинні бути виправлені позивачем та встановлюється строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п’яти днів з дня отримання позивачем ухвали.
У разі невиконання у встановлений судом термін вимог перерахованих в ухвалі про залишення заяви без  руху, заява на підставі ч. 2 ст. 121 ЦПК України вважається не поданою та повертається позивачу.
            В ході проведення узагальнення, на підставі статистичних даних Немирівського районного суду  встановлено, що протягом 2015 року:
            - 44 заяв, позовних заяв поданих в порядку цивільного судочинства – залишено без руху, з постановленням відповідних ухвал суду (ч. 1 ст. 121 ЦПК України);
           - 24 заяв, позовних заяв поданих в порядку цивільного судочинства повернуто на підставі ч. 2 ст. 121 ЦПК України.
              Вищевказані ухвали суду в апеляційному, касаційному порядку не переглядалися.
              Спірних проблемних питань під час відкриття провадження у справах з вищезазначених питань  не виникало, неправильного застосування норм цивільно-процесуального законодавства не було, про що свідчить відсутність оскаржуваних ухвал суду.
 
        
        ГОЛОВА НЕМИРІВСЬКОГО

        РАЙОННОГО СУДУ                                                                      С.М. НАУМЕНКО