flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики застосування норм матеріального закону у справах про злочини (розділ ХVII КК України «Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної із наданням публічних послуг») та адміністративні правопорушенн

22 січня 2013, 16:31

УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики застосування норм матеріального закону у справах про злочини (розділ ХVII КК України «Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної із наданням публічних послуг») та адміністративні правопорушення (глава 13-А КУпАП «Адміністративні корупційні правопорушення), вчинені суб’єктами відповідальності за корупційні правопорушення (пункти 1-3 частини 1 статті 4 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції», розглянутих Немирівським районним судом Вінницької області  за 2011-2012 р.р. у яких судові рішення набрали законної сили.

             За 2011 рік Немирівсьим районним судом Вінницької області розглянуто одну справу про адміністративне правопорушення про вчинення корупційного діяння, передбаченого п.п.1, 4 ст. 6 ЗУ «Про засади запобігання та протидії корупції»відносно Починка В.М., передбачене ч.2 ст.172-2 КУпАП.

             Згідно постанови суду від 23.12.2011 року Починка В.М. визнано винним та піддано адміністративному стягненню у виді 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550грн.) штрафу в дохід держави.

             Крім того, за період 2011 року Немирівським районним судом Вінницької області розглянуто 6     кримінальних справ, по відношенню до 6 осіб, за хабарництво (ст.368 КК України).

Із засуджених осіб:

         - 5 осіб засуджено за ч.1 ст. 368 КК України;

          -1 особа засуджена за ч.2  ст.368 КК України;

                         до позбавлення волі на певний строк – 2 особи;

                   штраф -1 особа;

                   звільнено з випробовуванням -2 особи;

                   звільнено внаслідок акта амністії – 3 особи;

                               додаткові міри покарання:

                  позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю – 3 особи;

                  призначено покарання із застосуванням ст..69 КК України – 1 особі.

 

1. Федоренко С.В. 09.11.1979 р. народження, народилась і проживає в с. Новоселівка Немирівського району, освіта вища, заміжня, має на утриманні одну неповнолітню дитину, інвалід другої групи, потерпіла внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, раніше не судима, працювала на посаді сільського голови с. Новоселівка Немирівського р-ну, засуджена за ч.2 ст.368 КК України, кваліфікуючою ознакою якого є одержання хабара службовою особою,  яка займає відповідальне становище, поєднане з вимаганням - за видачу документів на виділену земельну ділянку вимагала для себе незаконної матеріальної винагороди в розмірі 20 000 грн.

         За вироком суду Федоренко С.В. визнано винною за скоєний злочин передбачений ч.2 ст. 368 КК України і піддано покаранню із застосуванням ст. 77 КК України у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків строком на 3 роки без конфіскації майна.

      На підставі ст.75 КК України  Федоренко С.В. звільнено від відбуття основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки.

               При обранні міри покарання Федоренко С.В. суд враховує те, що вона вперше притягується до кримінальної відповідальності, позитивно характеризується за місцем проживання, являється інвалідом 2-ї групи загального захворювання, являється потерпілою внаслідок аварії наЧорнобильській АЕС, має на утриманні одну неповнолітню дитину.

 

         2. Головатюк А.В. 18.09.1949 р. народження, народився та проживає в с. Дубовець Немирівського р-ну Вінницької області, освіта вища, одружений, працює головою селянського (фермерського) господарства «Трипілля», не судимий, засуджений за ст.172  ч.1 КК України – грубе порушення законодавства про працю України; ст. 366 ч.1КК України – службове підроблення, тобто внесення службовою особою  до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей; ст. 368 ч.1 КК України, кваліфікуючою ознакою є одержання службовою особою в будь-якому вигляді хабара за виконання в інтересах того, хто дає хабара, дії з використанням службового становища – запропонував за винагороду в сумі 1300грн. надати свої послуги, пообіцяв оформити для банка неправдиву довідку про доходи, підписати її і завірити своєю печаткою.

              За вироком суду Головатюк А.В. визнано винною і піддано покаранню:

                          за ст.172 ч. 1 КК України у виді штрафу в сумі 700 грн.;

                    за ст. 366 ч.1 КК України у виді штрафу в сумі 700 грн.;

                    за ст. 368 ч.1 КК України 2 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків строком на 2 роки.

        На підставі ст.70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим , остаточне покарання Головатюку А.В. призначено у виді 2-х років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків строком на 2 роки.

        На підставі ст..75 КК України Головатюка А.В. звільнено від відбуття покарання з іспитовим строком 1рік в частині основного покарання.

         При визначенні покарання суд врахував те, що Головатюк А.В. раніше не судимий, частково визнав вину, за місцем проживання характеризується позитивно, являється пенсіонером.

 

3. Нінчук В.О. 12.10.1986 р. народження, освіта середня спеціальна, житель м. Немирів Вінницької області, працював на посаді помічника санітарного лікаря з гігієни праці Немирівської районної санітарно-епідеміологічної станції, одружений, має на утриманні одну неповнолітню дитину, раніше не судимий, засуджений за ч.1 ст.366 КК України ,  як службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а також складання та видача завідомо неправдивого документу та за ч.1 ст.368 КК України, як одержання хабара за виконання в інтересах того, хто дає хабар будь-якої дії з використанням наданого службового становища,-  отримав хабар в розмірі 1000 грн. за складання акту перевірки господарства на предмет його відповідності санітарним нормам.

           За вироком суду Нінчука В.О. визнано винним та піддано покаранню:

                                       за ч.1 ст.366 КК України у вигляді штрафу в розмірі 1000 грн. з позбавленням його права займати керівні посади в органах державної влади та управління строком на один рік;

                                      за ч.1 ст.368 КК України з застосуванням ст. 69 КК України у вигляді штрафу в розмірі 1700 грн. з позбавленням його права займати керівні посади в органах державної влади та управління строком на два роки;

                                      на підставі ст.70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим  призначено остаточну міру покарання у вигляді штрафу в сумі 1700 грн. з позбавленням його права займати керівні посади в органах державної влади та управління строком на два роки.

           При визначенні покарання суд враховував те, що Нінчук В.О. раніше не судимий, щиро розкаявся в скоєному, активно сприяв розкриттю злочину, має на утриманні малолітню дитину.

 

4. Морозюк В.І. 16.05.1960 р. народження, житель м. Немирів Вінницької області, освіта неповна вища, одружений, інвалід третьої групи, працює вчителем НВК №2, раніше не судимий, вчинив злочини передбачені ч.1 ст.190 КК України – шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою; ч.1 ст. 368 КК України , тобто одержання службовою особою в будь-якому вигляді хабара за виконання в інтересах того, хто дає хабар, дії з використанням службового становища – отримав гроші від потерпілих в якості плати за навчання, які потім привласнив, а, натомість, виписував їм свідоцтва про закінчення навчання в учбово-курсовому комбінаті аграрної освіти; ч.1 ст.366 КК України – службове підроблення, тобто внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей; ч.2 ст.190 КК України - шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою, де кваліфікуючою ознакою є вчинення злочину повторно; ч.1 ст.358 КК України – підроблення документів, тобто підроблення документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином – підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи і який надає права або звільняє від обов’язків з метою використання його як підроблювачем, так і іншою особою; ч.2 ст. 358 КК України – підроблення документів, тобто, підроблення документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, приватним нотаріусом чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов’язків, з метою використання його як підроблювачем, так і іншою особою де кваліфікуючою ознакою є вчинення підроблення повторно.

        В зв’язку з тим, що Морозюк В.І. являється інвалідом третьої групи, вперше скоїв злочини, які не є тяжкими, дав згоду на застосування щодо нього амністії, то суд звільнив Морозюка В.І. від відбуття покарання на підставі ст. 1 п.»2» Закону України «Про амністію» в 2011 році від 08.07.2011 року.

 

5. Сімчук С.П.  01.07.1960 р. народження, житель смт. Теплик Вінницької області, освіта вища, одружений, раніше не судимий, працював на посаді головного лікаря Теплицької центральної районної лікарні, вчинив злочин передбачений ст. 368 ч.1 КК України – одержання хабара, умисно, з корисливих мотивів, використовуючи своє службове становище, одержав в якості незаконної винагороди за працевлаштування Кабак А.В. хабар в розмірі 4 000 грн., які мав використати для власних потреб.

         На підставі ст.1 п. «е» Закону України «Про амністію у 2011 році» від 08.07.2011 року постановою суду Сімчука С.П. звільнено від кримінальної відповідальності, оскільки Сімчук С.П. свою вину в скоєнні інкримінованого йому злочину визнав повністю, злочин не являється тяжким,  раніше не судимий, щиро розкаявся , на його утриманні знаходиться мати Сімчук Р.Д. 05.11.1936 р. народження, яка не має інших працездатних дітей, заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності за скоєння ним злочину внаслідок  Закону України «Про амністію 2011 році».

 

6. Афанащенко М.С.  12.05.1963 р. народження житель смт. Брацлав Немирівського району Вінницької області, освіта вища, працює директором Брацлавської автомобільної школи товариства сприяння обороні України, має на утриманні одну неповнолітню дитину, раніше не судимий, вчинив злочин передбачений ст. ст. 366 ч.1 та 368 ч.1 КК України, тобто одержання хабара службовою особою та службове підроблення, тобто внесення службовою особою завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів – працюючи на посаді директора Брацлавської автомобільної школи товариства сприяння обороні України, умисно, являючись службовою особою, отримав незаконну винагороду матеріального характеру (хабара) в сумі 3 300 грн. за видачу документа про закінчення навчання у автомобільній школі без проходження навчання та здачі іспитів.

            На підставі ст..1 п.»в» Закону України «Про амністію 2011 року» від 08.07.2011 року постановою суду Афанащенка  М. С. звільнено від кримінальної відповідальності оскільки він має дитину, якій не виповнилось 18 років, санкція статей за якими він притягується до відповідальності відносить скоєний злочин до злочинів не великої тяжкості, щиро розкаявся, про що подав суду письмову заяву.

 

 

            Призначення основного і додаткового покарання вирішується суддею в кожному окремому випадку в залежності від обставин справи, особи підсудного та інше.

 

       В 2012 році немає розглянутих справ вказаної категорії у яких судові рішення набрали законної сили.

 

 

 

Заступник Голови Немирівського

районного суду                                                                                     М.Д. Підлипняк