flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики у справах про відшкодування моральної шкоди за перше півріччя 2016 року.

26 вересня 2016, 09:33
                                                       УЗАГАЛЬНЕННЯ
судової практики  у справах про відшкодування
моральної шкоди за перше півріччя 2016 року.
 
На виконання завдання апеляційного суду Вінницької області Немирівським районним судом Вінницької області проведено узагальнення  судової практики
у справах про відшкодування моральної шкоди за перше півріччя 2016 року.
В ході проведеного узагальнення встановлено,  що у  першому півріччі 2016 році в провадженні Немирівського районного суду перебувало 3 цивільних справи про відшкодування матеріальної та моральної шкоди з них:
- відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданих кримінальним правопорушенням;
- відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої джерелом підвищеної небезпеки.
В ході розгляду даних справ, одна справа розглянута  з постановленням рішення по справі, 2 справи залишено без розгляду.
При розгляді справ Немирівський районний суд керується принципами законності,   гуманності, розумності та справедливості.  
Дана  категорія  справ розглядалась відповідно до вимог:
 -  ч.1 ст. 1167 ЦК України, а саме: моральна шкода відшкодовується особою, яка її завдала;
 - ст. ст. 23,1167 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення іі прав. Моральна шкода полягає у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв»язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім»ї чи близьких родичів. Моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка іі завдала, на наявності її вини, крім випадків, встановлених ч.2 цієї статті. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню та не пов»язана з розміром цього відшкодування;
-  п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України №4 від 31.03.1995 р. «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» , розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних і душевних страждань, порушення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вона  є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування моральної шкоди мають враховуватись вимоги розумності та справедливості, а також майнового стану цивільного відповідача.  
За проаналізований період в апеляційному порядку не було оскаржено жодне рішення, що стосується відшкодування моральної шкоди.
Проблемних питань у судовій практиці  суддів Немирівського районного суду при розгляді даної категорії справ у  першому півріччі 2016 році не виникало.
Голова Немирівського
районного суду                                                                   Науменко С.М.
 

Виконала: Гулевата Л.В.