flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики з розгляду скарг на рішення, дії та бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження за період з 01 січня до 30 вересня 2016 року

09 листопада 2016, 13:43

 УЗАГАЛЬНЕННЯ

 
судової практики  з розгляду скарг на рішення, дії та бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження за період з 01 січня до 30 вересня 2016 року
 
На виконання завдання апеляційного суду Вінницької області Немирівським районним судом Вінницької області проведено узагальнення  судової практики з розгляду скарг на рішення, дії та бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження за період з 01 січня  до 30 вересня 2016 року.
В ході проведеного узагальнення встановлено,  що в період з 01 січня по 30 вересня 2016 року в провадженні Немирівського районного суду перебувало 7  цивільних справ  щодо розгляду скарг на рішення, дії та бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження з яких :
         -  4 скарги задоволено, визнано протиправними дії органів державної виконавчої служби та скасовано постанови державних виконавців;
         -   1 скарга залишена без розгляду, в звязку з неодноразовою  неявкою представника скаржника в судове засідання;
         -       1 скарга залишена без розгляду, в звязку з подачею скаржником заяви, в якій скаржник просить його скаргу залишити без розгляду.   
         -       1 скарга, в задоволенні якої відмовлено.   
За проаналізований період в апеляційному порядку було оскаржено одне рішення Немирівського районного суду Вінницької області, згідно якого в задоволенні скарги на постанову державного виконавця було відмовлено. Однак згідно ухвали Апеляційного суду Вінницької області рішення Немирівського районного суду залишено без змін.
Спори щодо  розгляду скарг на рішення, дії та бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження характеризуються поверненням державними виконавцями виконавчих документів стягувачам у зв’язку з відсутністю  у боржників майна на праві власності та вжитті заходи державними виконавцями щодо його розшуку виявились безрезультатними.
Однак, згідно ст.. 11 ч.1 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець зобовязаний вживати передбачених цим законом  заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Судові рішення, які набрали законної сили є обов’язковими  до виконання на всій території України, для всіх органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових  чи службових осіб та громадян.
В ході розгляду даної категорії справ було встановлено, що державними виконавцями всупереч вимогам ст.. 11 відповідного Закону майновий стан боржників перевірено не в повному обсязі, а саме в матеріалах виконавчого провадження відсутні відомості:
- щодо отримання боржниками соціальної допомоги ;
- права власності на обєкти нерухомості;
- прийняття боржниками спадщини;
- наявність цінних паперів;
- шлюбно-сімейних зв’язків боржників, з метою виявлення майна, що є сумісною власністю подружжя.
В звязку з вище наведеним, постанови державних виконавців про повернення виконавчих документів  без виконання, унеможливлюють реальне виконання рішення суду та порушує економічні інтереси держави. 
При вирішенні даної категорії справ, судді Немирівського районного суду Вінницької області керуються:
- ст. 47 Закону, де чітко визначено перелік підстав для повернення виконавчого документу стягувачу;
- інструкцією з примусового виконання рішень затвердженої Наказом Міністерства Юстиції №512/5 від 02.04.2012 року відповідно до п 1.5.1 якої серед обов’язкових реквізитів постанови державного виконавця є мотивувальна частина із зазначенням мотивів, з яких державний виконавець прийняв відповідне рішення (дійшов певних висновків), і посилання на закон чи інший  нормативно-правовий акт( статтю, іі частину, абзац, пункт, підпункт, на підставі якого видано постанову).
         Судом враховується, що державним виконавцем не витребувано всієї необхідної інформації про майновий стан боржників, не вжито вичерпних заходів передбачених Законом України «Про виконавче провадження» щодо реального виконання рішень суду, в зв’язку з чим порушено економічні інтереси держави.
         Згідно аналізу узагальнення встановлено, що судді Немирівського районного суду в цілому вірно застосовують матеріальні і процесуальні норми права під час розгляду справ зазначеної категорії.
Проблемних питань у судовій практиці  суддів Немирівського районного суду при розгляді скарг на рішення, дії та бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження в період з 01 січня 2016 по 30 вересня  2016 року не виникало.
 
Голова суду                                                                        Науменко С.М.