flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз причин скасування і зміни вироків та ухвал винесених Немирівським районним судом Вінницької області за І півріччя 2017 року

23 липня 2017, 16:50

Аналіз причин скасування і зміни вироків та ухвал винесених Немирівським районним судом Вінницької області за І півріччя 2017 року

Згідно плану роботи на ІІ півріччя 2017 року, мною помічником судді Хмельницьким С. М. проведено дане узагальнення.

За І півріччя 2017 року в апеляційному порядку апеляційним судом Вінницької області було переглянуто 19 кримінальних проваджень.  Із них три вироки та 16 ухвал. Лише один вирок скасовано і один змінено.

Так, 15 червня 2017 року скасовано вирок відносно гр. Б. через неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність в частині призначеного покарання. Немирівський районний суд, визнавши гр. Б. винною у вчиненні кількох злочинів, в порушення вимог ст. 70 КК України не визначив остаточне покарання за сукупністю злочинів.

06 червня 2017 року апеляційним судом Вінницької області за апеляційною скаргою прокурора вирок Немирівського районного суду від 06.02.2017 року змінено в частині призначення покарання, через неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, а саме виключено положення п.2 ч.1 ст. 76 КК України (в редакції Закону від 14.04.2009 року), яке погіршує становище обвинуваченого гр. Г.

            По п’ятьох кримінальних провадженнях, що переглядались в апеляційному порядку, апеляційні скарги адвоката залишено без задоволення, а ухвали Немирівського районного суду - без змін.

         06 квітня 2017 року апеляційну скаргу адвоката на ухвалу слідчого судді Немирівського районного суду від 20.03.2017 року задоволено частково, ухвалу скасовано і постановлено нову.

         21 березня 2017 року апеляційну скаргу засудженого гр. Д. задоволено частково, ухвалу скасовано через істотне порушення норм права, а саме: в матеріалах відсутній журнал судового засідання та технічна фіксація судового розгляду, а складання протоколу судового засідання не передбачено діючим законодавством, незалежно від дати винесення вироку, а при постановленні ухвали суд керувався нормами діючого КПК України; також судом зазначено в ухвалі рік винесення ухвали 2016 року, який не відповідає дійсності.

         10 лютого 2017 року апеляційну скаргу прокурора задоволено, а ухвалу слідчого судді Немирівського районного суду від 31.01.2017 року – скасовано. Причиною скасування є те, що районним судом безпідставно не взято до уваги, що автомобіль на який накладено арешт фігурує у провадженні як предмет злочину та визнаний речовим доказом, оскільки він містить на собі сліди кримінального правопорушення.

         10 лютого 2017 року апеляційну скаргу адвоката в інтересах підозрюваного гр. Н. задоволено, а ухвалу слідчого судді Немирівського районного суду від 31.01.2017 року про відсторонення його від посади – скасовано. Причиною скасування колегія суддів апеляційного суду вважає те, що підстави викладені при винесенні даної ухвали повністю суперечать обставинам кримінального провадження та встановленим обставинам під час судового розгляду клопотання сторони обвинувачення. Слідчим суддею в ухвалі не наведено жодного доказу про те, що підозрюваний перебуваючи на посаді може будь-яким чином впливати на свідків, не зазначено ПІБ жодного такого свідка, не зазначено жодного документу, яки може бути гр. Н. знищений або підроблений. Крім того, не існує обставин, що дають підстави вважати, що перебування на посаді обвинуваченого сприяє вчиненню кримінального правопорушення.

         Дане узагальнення показало, що судді Немирівського районного суду Вінницької області переважно правильно застосовують норми чинного законодавства, намагаються не допускати порушення норм матеріального і процесуального права, про що свідчить низький процент скасованих вироків та ухвал.

 

Помічник судді                                                                       С. М. Хмельницький