flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду Немирівським районним судом Вінницької області цивільних справ окремого провадження за І півріччя 2017 року.

23 липня 2017, 16:51

Узагальнення судової практики розгляду Немирівським районним судом Вінницької області цивільних справ окремого провадження за І півріччя 2017 року.

На виконання заходів, передбачених планом роботи Немирівського районного суду на ІІ півріччя 2017 року помічником голови суду проведено узагальнення судової практики розгляду цивільних справ окремого провадження за І півріччя 2017 року.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про:

1) обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

2) надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності;

3) визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

4) усиновлення;

5) встановлення фактів, що мають юридичне значення;

6) відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника та векселі;

7) передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність;

8) визнання спадщини від умерлої;

9) надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;

10) примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу;

11) розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

У порядку окремого провадження розглядаються також справи про надання права на шлюб, про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі, про встановлення режиму окремого проживання за заявою подружжя та інші справи у випадках, встановлених законом.

У випадках, встановлених п.п. 1, 3, 4, 9, 10 ч. 2 ст. 234 ЦПК України, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Окреме провадження - це самостійний вид цивільного судочинства, у якому суд при  розгляді безспірних справ встановлює юридичні факти або обставини з метою захисту охоронюваних законом інтересів громадян і організацій.

         Кожна із категорій справ окремого провадження має певні особливості, але для них характерні спільні ознаки:

- у порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, про стан, але не спір про право, яке вирішується в порядку позовного провадження;

- мета судового розгляду - встановлення наявності або відсутності факту;

- факт, що встановлюється судом у порядку окремого провадження, повинен мати юридичне значення;

- факт повинен мати безспірний характер. Якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз'яснює особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах (ч. 6 ст. 235 ЦПК України);

- закон у більшості випадків точно встановлює коло осіб, які можуть порушити справу (статті 237, 260, 269, 274 ЦПК України);

- справи окремого провадження розглядаються судом за участю заявника, заінтересованих осіб або організацій (справи порушуються заявою, а тому - немає позовної заяви, немає і позову; немає сторін, тому що не вирішується спір про право, а є заявники, заінтересовані особи).

- немає окремих інститутів і категорій, властивих позовному провадженню (співучасті, зустрічного позову, забезпечення позову, мирової угоди, третіх осіб).

Судовий розгляд кожної категорії справ окремого провадження має свої істотні особливості.

 

Судові рішення у справах окремого провадження не підлягають примусовому виконанню. Вони є підставою для оформлення майнових або особистих немайнових прав громадян.

Окреме провадження - це один з трьох видів проваджень у суді першої інстанції, де розглядається визначене судом коло справ, загальною рисою яких є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану.

Порівняно з позовним провадженням, розглядаючи справи окремого провадження, суд зобов'язаний вживати заходів щодо всебічного, повного і об'єктивного з'ясування обставин справи.

З метою з'ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази. Наприклад, відповідно доч. 1 ст. 239 ЦПК суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров'я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. Судово-психіатрична експертиза повинна бути призначена, коли в справі зібрані всі докази, необхідні для призначення цієї експертизи. У тому випадку, коли заявник припускає, що громадянин страждає на хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок якого не здатний усвідомлювати значення своїх дій та/або керувати ними, але при поданні заяви в суд не представить офіційні документи про це з лікувальної установи, суд може за власною ініціативою витребувати їх.

Заявник не зможе отримати певні дані, що стосуються лікарської таємниці від лікарського закладу і вони можуть бути надані лише на вимогу суду. 

Справи окремого провадження розглядаються за загальним правилом у тому ж порядку, що і справи позовного провадження. Однак відсутність в них спору про право цивільне обумовлює встановлення для них деяких особливостей. Справи окремого провадження порушуються не інакше, як за заявою, яка містить вимогу до суду, а, отже, окреме провадження - непозовне і одностороннє, воно не містить ні матеріально-правових вимог, ні адресатів такої вимоги.

Саме односторонність форми окремого провадження і визначає всі інші особливості. На відміну від позовного, окреме провадження не ґрунтується на принципі змагальності та відрізняється від позовного провадження межами судового розгляду. 

Безспірне одностороннє окреме провадження характеризується і такою особливістю, як обов'язкова участь в ньому заявника та заінтересованих осіб. Рішення суду по справі не набуває ознак винятковості. Обставини, встановлені рішенням суду у справі, яка розглядалася в порядку окремого провадження, можуть бути оспорені шляхом пред'явлення позову в загальному порядку.

Справи окремого провадження не можуть бути передані на розгляд третейського суду і закриття справи у зв'язку з укладенням мирової угоди.

        

Отже, протягом І півріччя 2017 року до Немирівського районного суду Вінницької області надійшло 71 цивільна справа окремого провадження. Залишок нерозглянутих справ на початок звітного періоду складав – 21 справу. Усього розглянуто 74 справи, із них:

  • із ухваленням рішення розглянуто 71 справу;
  • із задоволенням заяви – 69 справ;
  • із залишенням заяви без розгляду – 3 справи.

Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду складав 18 справ.

 

Найбільш поширенішою категорією справ окремого провадження, що перебували на розгляді у Немирівському районному суді Вінницької області за І півріччя 2017 року є справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Їх за звітний період надійшло – 66, залишок нерозглянутих справ даної категорії становить 18.  Усього розглянуто – 68 справ, із них із ухваленням рішення 66, у тому числі із задоволенням заяви – 65, із залишенням заяви без розгляду – 2 справи. Залишок нерозглянутих справ на кінець звітного періоду складає 16 справ даної категорії.

Факти, що мають юридичний характер, - це факти, з якими закон пов'язує виникнення, зміну або припинення правовідносин. 

В ст. 256 ЦПК України наведений невичерпний перелік юридичних фактів, які можуть бути встановлені в судовому порядку.

В порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: 

- згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

- чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

- заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

- встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право. 

Справи про визнання спадщини відумерлою надійшли у звітний період у кількості 4, із них 3 справи розглянуто із ухваленням рішення та 1 залишилась нерозглянутою на кінець звітного періоду.

У звітний період надійшла 1 справа про визнання фізичної особи недієздатною, залишок нерозглянутих справ на початок звітного періоду складав 3 справи. Дві справи  розглянуто із ухваленням рішення, 1 із залишенням заяви без розгляду, одна справа залишилась нерозглянутою на кінець звітного періоду, провадження по ній зупинено.

Законом України № 990-VIII від 04.02.2016 року Цивільно-процесуальний кодекс України, зокрема розділ VI Окреме провадження, доповнено новою статтею 257-1, яка регламентує відносно нову для України норму про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України.

 

 

Помічник голови суду                                                                                           А. І. Шерматюк