flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз причин скасування та зміни вироків винесених Немирівським районним судом Вінницької області за І півріччя 2018 року

23 липня 2018, 16:55

Аналіз причин скасування та зміни вироків винесених Немирівським районним судом Вінницької області за І півріччя 2018 року

            На виконання заходів передбачених планом роботи Немирівського районного суду Вінницької області на перше півріччя 2018 року проведено аналіз причин скасування та зміни вироків винесених Немирівським районним судом Вінницької області за І півріччя 2018 року.

            Протягом І півріччя 2018 року Апеляційним судом Вінницької області переглянуто 19 вироків Немирівського районного суду, з них 11 вироків скасовано та 6 змінено.

Так, 12 березня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 12.04.2017 року відносно гр. Ч.  та призначено новий судовий розгляд в суді першої інстанції. Причиною скасування вироку є те, що суд І інстанції постановляючи вирок не дотримався положень вимог ст.. 374 КПК України щодо змісту мотивувальної частини вироку, яка повинна містити формулювання обвинувачення, визнаного судом доведеним, з зазначенням місця, часу, способу вчинення та наслідків кримінального правопорушення, форми вини і мотивів кримінального правопорушення. Суд в мотивувальній частині вказав, при яких обставинах скоєні були кримінальні правопорушення та при цьому зазначив, що дані обставини встановлені досудовим розслідуванням, що є недопустимим, так як мотивувальна частина вироку повинна містити формулювання обвинувачення, визнаного доведеним судом, а не слідством, що є істотним порушенням норм КПК.

19 березня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 05.09.2017 року відносно гр. Ф., а матеріали кримінального провадження повернуто для призначення нового розгляду. Підставою для скасування вироку є істотне порушення вимог кримінального процесуального закону. Під час судового розгляду прокурором повідомлено, що потерпілий гр. Г. помер, однак суд дану обставину не перевірив, належні та допустимі докази про вибуття з кримінального процесу сторони провадження відсутні, що вказує на недотримання судом повноти та об’єктивності розгляду справи. Крім того, суд дослідивши докази, надані сторонами, лише їх перерахував, будь-якої оцінки їм не надав, належних і достатніх мотивів та підстав ухвалення оскаржуваний вирок не містить.

23 березня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 31.10.2017 року відносно гр. К. в частині призначеного покарання через неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, що потягло невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого внаслідок м’якості та призначено інше покарання.

26 березня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області змінено вирок Немирівського районного суду від 16.11.2017 року відносно гр. С та гр. П. в частині стягнення судових витрат з обвинувачених. Причиною зміни є не дотримання вимог ч. 2 ст. 124 КПК України, не враховані роз’яснення постанови Пленуму ВСУ № 11 та ухвалено рішення про стягнення у рівних частках із засуджених на користь держави судових витрат, що суперечать вимогам закону, тобто істотно порушено вимоги кримінального процесуального закону.

29 березня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 01.11.2017 року відносно гр. К., гр.. Г., гр.. С. через істотні порушення вимог кримінального процесуального закону та призначено новий судовий розгляд в суді першої інстанції. Причиною скасування вироку є те, що суд належним чином не роз’яснив обвинуваченому та іншим учасникам процесу, що вони будуть позбавлені права оскаржити обставини справи, які при розгляді справи в судовому засіданні  визнано недоцільним досліджувати.

17 квітня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області змінено вирок Немирівського районного суду від 22.12.2017 року відносно гр. О. в частині призначення покарання та вирішенні долі речових доказів. Причиною зміни є неправильне застосування Закону про кримінальну відповідальність та істотне порушення вимог кримінального процесуального закону. Немиірвським районним судом застосовано редакцію ст. 246 КК України, яка на момент вчинення злочину втратила свою чинність. Крім того, в порушення вимог п.1 ч.9 ст. 100 КПК України суд повернув знаряддя злочину, а не конфіскував його на користь держави, як того вимагає закон.

19 квітня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області змінено вирок Немирівського районного суду від 30.01.2018 року відносно гр. Г. в частині призначення покарання. Причиною зміни є невідповідність призначеного покарання особі обвинуваченого, який за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку в нарколога та психіатра не перебуває, одружений, на утриманні має матір похилого віку. Вирок суду не в повній мірі відповідає ступеню тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення  та особі обвинуваченого, за своїм розміром є вкрай несправедливим, а тому призначено більш м’яке покарання.

07 травня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області змінено вирок Немирівського районного суду від 13.12.2017 року відносно гр. Т. в частині стягнення судового збору та призначення покарання обвинуваченій. Причиною зміни є неправильне застосування кримінального закону, оскільки КПК не врегульовано питання щодо стягнення судового збору при розгляді цивільного позову у кримінальному провадженні, такий збір підлягає справлянню на підставах, визначених ст. 88 ЦПК України.

08 травня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 11.11.2015 року відносно гр. Г. та ухвалено новий вирок. Причиною скасування вироку є неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, суд І інстанції призначив покарання, яке не відповідає тяжкості злочину та особі засудженого, оскільки гр.. Г. неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, вчинив нові кримінальні правопорушення під час непогашеної судимості за умисні злочини. Апеляційним судом призначено суворіше покарання ніж судом І інстанції.

25 травня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 25.01.2018 року відносно гр. М. в частині призначеного покарання, неправильного звільнення від відбування покарання на підставі ст. 75 КК України та ухвалено новий вирок. Причиною скасування є необґрунтоване  рішення про можливе виправлення обвинуваченого, судом першої інстанції не надано належної оцінки, що обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення у сфері суспільних відносин, які забезпечують охорону здоров’я особи та злочин який вчинив обвинувачений характеризується підвищеною суспільною небезпекою, схильний до насильницьких дій, раніше судимий.

01 червня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 12.12.2017 року відносно гр. К., а провадження закрити на підставі п.5 ч.1 ст.284 КПК України в зв’язку зі смертю обвинуваченого.

04 червня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 28.12.2017 року відносно гр. Г. та звільнено обвинуваченого  від  кримінальної відповідальності на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, а кримінальне провадження закрито. Причиною скасування є неправильне застосування закону про кримінальну відповідальність, так як звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі закінчення строків давності є обов’язковим.

            15 січня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 15.01.2016 року відносно гр. Г. в частині призначеного покарання та звільнення від відбування покарання, з ухваленням в цій частині нового вироку. Причиною скасування є недотримання вимог закону України про кримінальну відповідальність, а саме ч. 4 ст.70 КК України та застосував принцип реального покарання за цим вироком  у виді громадських робіт, умовним за попереднім вироком. А в подальшому неправильно застосував ст. 75 КК України та звільнив обвинуваченого від відбування покарання з випробуванням, не врахувавши при цьому що від відбування покарання у виді громадських робіт особа не може бути звільнена.

            06 лютого 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 23.11.2017 року відносно гр. Б. про примирення з потерпілими П. та Ф. та кримінальне провадження направлено до суду І інстанції для призначення судового розгляду. Причиною скасування є неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність на підставі ст. 46 КК України, тобто, якщо особа обвинувачується у хуліганстві, безпосереднім об’єктом якого є громадський порядок, то звільнення особи від кримінальної відповідальності в зв’язку з примиренням винного з потерпілим не можливе.

            19 червня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області змінено вирок Немирівського районного суду від 17.04.2018 року відносно гр. М. в частині призначення покарання обвинуваченому. Апеляційним судом застосовано до гр. М. ЗУ «Про амністію у 2016 році» та на підставі п. «г» ст. 1 звільнено його від відбування призначеного покарання. Причиною зміни є неправильне застосування кримінального закону, та не застосування  ЗУ «Про амністію у 2016 році».

21 червня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області скасовано вирок Немирівського районного суду від 29.03.2018 року відносно гр. М. та кримінальне провадження закрито згідно п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України. Причиною скасування є неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, оскільки суд І інстанції визнав винним гр.. М. та призначив йому покарання з іспитовим строком, однак якщо кримінальне провадження слухається у формі приватного обвинувачення, то відповідно до ч. 4 ст. 26 КПК України це є безумовною підставою закриття такого провадження.

25 червня 2018 року Апеляційним судом Вінницької області змінено вирок Немирівського районного суду від 16.03.2018 року відносно гр. М., у зв’язку із неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність та виключено з резолютивної частини вироку вказівку про самостійне виконання вироку.

Дане узагальнення показало, що судді Немирівського районного суду Вінницької області намагаються не допускати порушення норм матеріального і процесуального права та уважно вивчають провадження, що надходять з Апеляційного суду Вінницької області після оскарження з метою недопущення в подальшому помилок та правильного застосування норми чинного законодавства.

 

Голова Немирівського

районного суду Вінницької області                                                    С. М. Науменко