flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду справ про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП за 2017 рік

17 січня 2018, 16:53

Узагальнення практики розгляду справ про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП за 2017 рік

            На виконання заходів передбачених планом роботи Немирівського районного суду Вінницької області на перше півріччя 2018 року здійснено узагальнення практики розгляду справ про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП.

             Предметом дослідження була судова практика вирішення цієї категорії справ за 2017 рік.

Згідно статистичних показників у 2017р. в провадженні Немирівського районного суду перебувало 152 справи про адміністративне правопорушення, з яких розглянуто -  145 справ,  залишок справ на кінець звітного періоду  складає 12 справ.

Як вбачається з взятих для узагальнення справ,  протоколи про адміністративні правопорушення, відповідальність за які передбачена ст. 130 КУпАП, в основному складалися відповідно до вимог, передбачених статтями 254 і 255 цього Кодексу, уповноваженими на те посадовими особами органів внутрішніх справ. У більшості випадків якість складання протоколів про адміністративні правопорушення відповідає вимогам законодавства. За статистичними показниками  у 2017 році суддями Немирывськогго районного суду лише дві справи про адміністративні правопорушення повернуто для належного оформлення.

При скоєнні повторного адмінправопорушення за ст.130 КУпАП до матеріалів, що надходять до суду не долучаються постанови суду про попереднє правопорушення, яке вчинялось протягом року, тому працівники апарати суду самостійно вимушені контролювати наявність повторного вчинення адмінправопорушення і приєднує процесуальні документи.

Згідно ст. 245 та 280 КУпАП суди зобов’язані своєчасно, всебічно, повно та об’єктивно з’ясовувати всі обставини, що мають значення для правильного вирішення справи, зокрема й ті, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність, визначати розмір заподіяної шкоди тощо.

Обставини, що мають значення для правильного вирішення справи, встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами (ст. 251 КУпАП).

Як вбачається з матеріалів  справ, судді дотримуються зазначених вимог, всебічно, повно та об’єктивно з’ясовувають всі обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Статтею 277 КУпАП визначено строки розгляду справ про адміністративне правопорушення, судді Немирівського районного суду Вінницької області дотримуються зазначених  вимог закону.

Положеннями  ст. 33 КУпАП встановлено, що стягнення за адміністративне правопорушення накладається у межах, установлених КУпАП, та іншими законами України. При накладенні адміністративного стягнення суддями Немирівського районного суду Вінницької області враховується характер вчиненого правопорушення, особу порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність.

Відповідальними  працівниками апарату суду вчасно приєднуються заяви про надання копії постанов та вносяться відомості до ОСК в КП  «Д-3» про вручення постанови суду про адміністративне правопорушення особі, щодо якої її було винесено. Відомості щодо присудженої суми штрафу та в частині виконання стягнення сплаченої суми штрафу добровільно -  заносяться до ОСК повно та оперативно. Повнота внесення інформації до КП «Д-3» дає можливість повно та оперативно отримати будь-яку інформацію по справі.

Вивчення практики розгляду судами справ про адміністративні правопорушення проведено з метою усунення порушень вимог закону під час винесення судами постанов у справах зазначеної категорії та підвищення ефективності здійснення судочинства.

Помічник судді

Немирівського районного суду                                                         С. М. Хмельницький