flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду Немирівським районним судом Вінницької області цивільних справ про поділ майна пожружжя за 2017 рік

17 січня 2018, 16:53

Узагальнення практики розгляду Немирівським районним судом Вінницької області цивільних справ про поділ майна пожружжя за 2017 рік

 

         На виконання вимог передбачених планом роботи Немирівського районного суду Вінницької області  на І півріччя 2018 року проведено дане узагальнення.

         Сім’я є основною та первинною ланкою суспільства. Вона створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також з інших підстав, не заборонених законом.

         Саме на суди покладається забезпечення можливості збереження сім’ї, недопущення порушення права дитини на утримання після розірвання шлюбу, при поділі майна подружжя, забезпечення реалізації прав на життя, соціальний захист та всебічний розвиток.

         Під час суду подружжя набуває майно, яке належить дружині та чоловіку на праві сумісної власності.

         Але є випадки, коли сім’я припиняє своє існування шляхом розірвання шлюбу, внаслідок чого, особи, які перебували у шлюбі розпочинають поділ майна, яке вони набули під час шлюбу.

         Найпоширенішою спеціальною підставою припинення права спільної сумісної власності на набуте подружжям у період шлюбу майно є його поділ, у результаті якого визначається частка кожного з подружжя у спільному майні.

         Поділ спільного майна здійснюється або добровільно шляхом укладення подружжям відповідної цивільно-правової угоди, у тому числі з нотаріальним посвідченням, або у судовому порядку на вимогу одного з подружжя чи на вимогу інших осіб у зв’язку зі зверненням стягнення на їх майно.

Спосіб поділу спільного майна подружжя суд застосовує з урахуванням інтересів неповнолітніх дітей, кожного з подружжя, стану їх здоров'я, забезпечення житлом, особливостей речового складу майна тощо. Звичайно, найбільш прийнятним способом є поділ майна в натурі, якщо після цього можливе його подальше використання за призначенням. Однак, немає потреби ділити кожну річ в натурі, а в багатьох випадках фізично неможливо це зробити, наприклад, телевізор, автомашину тощо. Поділ таких речей в натурі унеможливлює їх подальше використання за призначенням. Однак залежно від особливостей таких об'єктів, позиції сторін та інших обставин вони можуть бути поділені. Залежно від технічних характеристик підлягають поділу жилі будинки, квартири, інші об'єкти нерухомості.

Поширеним способом поділу спільного майна подружжя в судовій практиці є розподіл окремих майнових об'єктів з урахуванням їх значимості, потреб у них кожного з подружжя, їх професійної діяльності, можливості використання певних речей для задоволення інтересів неповнолітніх дітей. Завданням суду є здійснення розподілу певної кількості речей на суму, еквівалентну встановленій частці у спільному майні подружжя.

При поділі майна також може застосовуватися варіант поділу майна подружжя, коли суд, наприклад, здійснив розподіл спільного майна подружжя, внаслідок якого вартість виділених одному з них речей перевищує вартість речей, виділених другому з них, відповідно до їх часток. За таких обставин суд зобов'язує того з подружжя, кому присуджено речі більшої вартості, сплатити другому відповідну грошову компенсацію.

Необхідно зазначити, що основними законодавчими актами, які регулюють питання поділу майна подружжя є Конституція України, Цивільний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України,  Сімейний кодекс України, інші законодавчі акти.

 

Протягом 2017 року до Немирівського районного суду Вінницької області надійшло 7 цивільних справ про поділ майна подружжя. Із зазначеної кількості задоволено лише одна справа. Одну із вказаних справ залишено без розгляду через повторну неявку позивача, ще одну також залишено без розгляду по причині не усунення недоліків у матеріалах справи та одну справу закрито по мировій угоді. На кінець звітного періоду 3 справи перебувало в провадженні суду, тобто перейшло як залишок у 2018 рік.

Усі справи про спори, що виникають із сімейних правовідносин щодо поділу майна розглядались у встановлені законом процесуальні строки, з дотриманням норм матеріального та процесуального права. Рішення та ухвали судів відповідали вимогам, встановленим ЦПК України.

Суд в повній мірі досліджував обставини справи, визначав характер спірних правовідносин і неухильного дотримувався норм чинного законодавства при розгляді цивільних справ, правил підсудності, належного складання та оформлення процесуальних документів.

У мотивувальній частині рішення суд викладав встановлені судом обставини, що мають значення для справи, їх юридичну оцінку, а також оцінку всіх доказів, розрахунки, з яких суд виходив при задоволенні майнових та немайнових вимог, чітко викладав резолютивну частину.

 

Помічник судді

Немирівського районного суду

Вінницької області                                                      О. М. Поронник