flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз причин скасування та зміни рішень по цивільних справах винесених Немирівським районним судом Вінницької області за І півріччя 2018 року

23 липня 2018, 16:56

 Аналіз причин скасування та зміни рішень по цивільних справах винесених Немирівським районним судом Вінницької області   за І півріччя 2018 року

            На виконання заходів передбачених планом роботи Немирівського районного суду Вінницької області на друге півріччя 2018 року проведено аналіз причин скасування та зміни рішень по цивільним справах винесених Немирівським районним судом Вінницької області за І півріччя 2018 року.

            Протягом І півріччя 2018 року Вінницьким апеляційним судом переглянуто 44 цивільні справи, з них 22 скасовано, та  1 змінено.

           

            Так, 16 січня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 03.03.2015 року та прийнято нове, яким заяву прокурора Немирівського району в інтересах держави в особі Бондурівської сільської ради про визнання спадщини гр. К. відумерлою залишено без задоволення.

Причиною скасування є те, що суд І інстанції не з’ясував питання відсутності спадкоємців за заповітом чи за законом померлого гр. К. вказані обставини мають суттєве і вирішальне значення для правильного вирішення питання, які суд І інстанції не з’ясував, а тому ухвалив незаконне та необґрунтоване рішення.

             08 травня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 16.12.2016 року та прийнято нове судове рішення, яким позовні вимоги гр. С. до гр. С. про розподіл спільного майна подружжя задоволено частково.

            Причиною скасування є те, що рішення суду І інстанції не відповідає вимогам ст. 263 ЦПК України, судом першої інстанції безпідставно стягнуто з одного співвласника на користь другого грошову компенсацію вартості у спільному майні подружжя. Крім того, докази, якими керувався суд І інстанції  апеляційним судом визнано неналежними у розумінні ч.1 ст. 76 ЦПК України.

            19 квітня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 26.07.2017 року та прийнято нове судове рішення, яким провадження у справі за позовом ТОВ «Юрковецьке» до гр.К. про усунення перешкод в користуванні майном, визнання правочину дійсним, визнання права власності на майно  в частині  визнання дійсним договору купівлі-продажу закрито, а в частині усунення перешкод в користуванні майном  - відмовлено.

            Причиною скасування є те, що суд І інстанції не правильно застосував норми матеріального права та порушив норми процесуального права Враховуючи характер спірних відносин справа в частині визнання дійсним договору купівлі-продажу та визнання права власності на спірне майно не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, а має бути розглянута господарським судом. Суд І інстанції з огляду на правову позицію викладену в постанові Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 27.05.2015 року № 6-92цс15 безпідставно прийшов до висновку про задоволення позову про усунення перешкод в користуванні майном.

            06 березня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано заочне рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 13.06.2016 року та прийнято нове судове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ПАТ КБ «Приватбанк» до гр. П. про стягнення заборгованості, в частині стягнення пені та штрафів відмовити.

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції помилково стягнув пеню і штрафи, які передбачені п.п. 5.1, 5.3 Умов надання споживчого кредиту фізичним особам («Розстрочка») (Стандарт). Зазначені Умови не містять підпису відповідача.

            27 березня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 06.02.2018 року та прийнято нове судове рішення, яким позов гр. Д. задоволено та визначено йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини .

            Причиною скасування є те, що рішення суду І інстанції ухвалено з порушенням норм процесуального права, на думку апеляційного суду відсутність у позивача документа – сертифіката на право на земельну частку (пай) є поважною причиною пропуску строку  для подання ним заяви про прийняття спадщини, натомість суд першої інстанції визнав таку причину неповажною.

19 квітня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 11.12.2017 року та прийнято нове судове рішення, яким позов ПАТ КБ «Приватбанк» до гр. К. задоволено частково.

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні позову, зважаючи на заяву відповідачки про застосування позовної давності, через неналежне дослідження усіх обставин справи допустився неправильного застосування норм матеріального права, що призвело до хибного вирішення наявного спору. Оскільки боржницею періодично вносились платежі в рахунок погашення заборгованості, це свідчить про існування між сторонами договірних відносин, що безсумнівно свідчить про переривання строку позовної давності.

            30 травня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 16.03.2018 року та ухвалено нове судове рішення, яким позов гр. П. до Мельниківської сільської ради про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом задоволено частково.

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні позову дійшов до помилкового висновку, оскільки належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай)  є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування (п. 3.5 Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/04-13 від 16.05.2013 року).

            06 червня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано ухвалу Немирівського районного суду Вінницької області від 28.03.2018 року про визнання та затвердження мирової угоди між гр. С. та гр. С та справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.

            Причиною скасування є факт відсутності у судовому засіданні суду першої інстанції позивачки при визнанні мирової угоди, а тому суд першої інстанції не переконався у її вільному волевиявленні.

            15 травня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 26.02.2018 року та ухвалено нове судове рішення, яким позов гр. О. до Ситковецької селищної ради про визнання права власності на майно в порядку спадкування задоволено.

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції, відмовляючи позивачці, порушив норми матеріального і процесуального права, так як позасудового способу вирішення даного спору  позивачка немає, задоволення позову не суперечить вимогам та законним інтересам сторін та відповідає чинному законодавству України, не порушує прав та інтересів третіх осіб і є, крім іншого справедливим.

            04 червня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 30.10.2017 року та ухвалено нове судове рішення, яким  в задоволенні позову гр. В. до Мельниківської сільської ради, Немирівської районної державної адміністрації Вінницької області про поновлення порушеного права, визнання права на земельну частку (пай) та поновлення строку для звернення до суду  відмовити.

            Причиною скасування є те, що рішення суду першої інстанції ухвалене за недоведеності обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими; за невідповідності висновків, викладених у рішенні суду обставинам справи та з неправильним застосуванням  норм матеріального права.

            25 квітня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 31.01.2018 року та ухвалено нове судове рішення, яким  в задоволенні позову гр. С. до гр. М., гр. Х. гр. З, Немирівської міської ради про визначення порядку користування земельною ділянкою та усунення перешкод в користуванні квартирою і земельною ділянкою  відмовити.

            Причиною скасування є невідповідність висновків суду першої інстанції обставинам справи та неправильне застосування норм матеріального права, неправильне тлумачення закону, або застосування закону, який не підлягає до застосування. Позивач в суді першої інстанції не довела обставин на які посилалась як на підставу своїх вимог, та відповідно до ст. ст. 12, 13, 81 ЦПК України не підтвердила цих доводів належними , допустимими, достовірними і достатніми доказами, передбаченими ст.ст. 76-88 ЦПК України.

            28 березня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 11.05.2016 року та ухвалено нове судове рішення, яким  в задоволенні позову гр. К.,  гр. К. до Рубанської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини   відмовити.

            Причиною скасування є те, що судом першої інстанції не повністю з’ясовано обставини, що мають значення для справи та не взято до уваги всі обставини справи, що призвело до помилкового вирішення спору. Ухвалюючи рішення про задоволення позову судом І інстанції не з’ясовано коло всіх спадкоємців померлого, не обґрунтував поважність причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, що для зазначеної категорії справи є обов’язковим.

            22 березня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 01.08.2017 року та ухвалено нове судове рішення, яким  в задоволенні позову гр. К.,  гр. К. до Рубанської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини   відмовити.

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції неправильно застосував норми матеріального права, а саме суд вважав юридичну необізнаність позивачів та їх похилий вік поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини. Однак за змістом статті 1272 ЦК України поважними причинами є причини, які пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій.  Така ж позиція викладена і у Постанові Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування». Судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, як юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини, необізнаність особи про наявність спадкового майна, похилий вік, непрацездатність, незнання про існування заповіту, встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини, невизначеність між спадкоємцями, хто буде приймати спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови.

            12 лютого 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано заочне рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 01.08.2017 року та ухвалено нове судове рішення, яким  в задоволенні позову гр. Г. до К. про визначення недійсним рішення загальних зборів співвласників майнових паїв та скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно  відмовити.

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції вирішив спір без врахування вимог норм процесуального права, в частині тих, хто є сторонами у справі, зокрема ст. 48 ЦПК України. Колегія суддів прийшла до висновку, що спілка (об’єднання) громадян-співвласників майнових паїв реорганізованого КСП «Хлібороб», яка не є юридичною особою, не може бути стороною у справі, а відтак, даний відповідач не може, згідно ст. 32 ЦК, нести відповідальність перед позивачем. Суд першої інстанції порушив норми процесуального права, а висновки викладені в рішенні не відповідають обставинам справи, зокрема, наявність свідоцтв про право власності, які суд І інстанції скасував. Копії цих свідоцтв відсутні в матеріалах справи.

            02 лютого 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 20.11.2017 року та ухвалено нове судове рішення, яким  в задоволенні позову гр. Г. до К. про визначення недійсним рішення загальних зборів співвласників майнових паїв та скасування свідоцтва про право власності на нерухоме майно  відмовити.

            Причиною скасування є те, що судом першої інстанції неповно з’ясовано обставини, що мають значення для справи, висновки суду не відповідають обставинам справи, суд неправильно застосував норми матеріального права.

            07 лютого 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано ухвалу Немирівського районного суду Вінницької області від 06.12.2017 року та матеріали справи за позовом гр. Л. до гр. Л. про визнання майна спільною сумісною власністю та поділ майна подружжя повернуто до суду першої інстанції для продовження розгляду.

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції не взяв до уваги вимоги закону згідно яких надання доказів по справі не вирішується на стадії перевірки позову та матеріалів та прийшов до помилкового висновку про залишення без руху і, як наслідок , повернення позовної заяви.

            07 травня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано ухвалу Немирівського районного суду Вінницької області від 26.02.2018 року та справу за позовом гр. Є. до Юрковецької сільської ради про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом   направлено для продовження розгляду.

            Причиною скасування ухвали є те, що суд першої інстанції безпідставно позбавив позивача права на судовий розгляд, не взяв до уваги письмові пояснення, які були подані вчасно; апеляційний суд вказує на безумовну невідповідність висновків суду першої інстанції обставинам справи.

            03 квітня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 15.12.2018 року та ухвалено нове судове рішення, яким  позов гр. Д. до Воловодівської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини  задоволено.

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції порушив одне із завдань цивільного судочинства, а саме справедливий розгляд та вирішення цивільної справи з метою захисту оспорюваних прав осіб (ч.1 ст.2 ЦПК України), а також порушує основний принцип цивільного судочинства, а саме верховенства права – права власності, захист якого забезпечений нормами ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які є частиною національного законодавства України, відповідно до ст. 9 Конституції України.

            07 червня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 05.03.2018 року та ухвалено нове судове рішення, яким  задоволено позов гр. Б. до Ковалівської сільської ради Немирівського району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

            Причиною скасування є те, що висновок суду першої інстанції про відсутність поважних  причин, які унеможливлювали подання гр. Б. заяви про прийняття спадщини  не ґрунтується на матеріалах справи, так як останній перебував на стаціонарному лікуванні  в останні дні визначеного шестимісячного строку та самостійно не міг пересуватись. Крім того, суд першої інстанції в мотивувальній частині рішення не навів мотивів не прийняття визнання відповідачем позову, не зазначив , чи порушує визнання позову відповідачем чиїхось прав або суперечить закону.

             14 червня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 13.03.2018 року та ухвалено нове судове рішення, яким  задоволено позов гр. К. та гр. К. до Ковалівської сільської ради Немирівського району Вінницької області про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про те, що позивачами в судовому засіданні не було доведено факт прийняття спадщини їхньою покійною матір’ю; в оскаржуваному рішення суд не надав оцінку наявним у справі доказам. Жоден доказ не визнаний судом неналежним, виходячи із норм ст. 77 ЦПК України. Виходячи з того, що відповідач визнав позов, він визнав і обставини, викладені у позовній заяві, а тому ці обставини згідно ч. 1 ст.82 ЦПК України не підлягають доказуванню, але суд І інстанції безпідставно не застосував зазначену норму процесуального права, чим порушив її і це призвело до неправильного вирішення справи.

            22 червня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 01.03.2018 року та ухвалено нове судове рішення, яким  позовні вимоги гр. М.  задоволено частково; зустрічний позов гр. Г. та гр. З. задоволено частково.

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції в рішенні  послався лише на висновок додаткової експертизи, при цьому не досліджував первісного висновку експерта, не надав йому оцінку, та відповідно не вказав доводів, з яких він його не приймає. Таке рішення суду І інстанції не відповідає принципу обґрунтованості, закріпленому у ст. 263 ЦПК України.

            19 червня 2018 року апеляційним судом Вінницької області скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області від 10.05.2017 року та ухвалено нове судове рішення, яким  у задоволенні позову ФГ «Ладіс» до гр. С. про визнання права власності на нерухоме майно  відмовлено .

            Причиною скасування є те, що суд першої інстанції не встановив підстави позову, не застосував норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини, не встановив наявність підстав для визнання договору дійсним відповідно до ч.2 ст.220 ЦК України, не дослідив допустимих доказів на їх підтвердження та не навів жодних обґрунтувань для задоволення позовних вимог.

            Аналіз показав, що основна частина скасованих рішень Немирівського районного суду Вінницької області складають рішення по спадкових справах -  їх десять із двадцяти двох скасованих. Зазвичай, судді Немирівського районного суду неправильно застосовували норми матеріального і процесуального права, однак в подальшому мають намір уважніше вивчати та з’ясовувати обставини справи з метою недопущення в подальшому вказаних помилок і як наслідок зменшення проценту скасованих справ.

Помічник судді Немирівського

районного суду Вінницької області                                               Хмельницький С. М.