flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики справ зі спорів, що виникають з сімейних правовідносин за 2018 рік судової практики розгляду Немирівським районним судом Вінницької області цивільних справ зі спорів,

23 січня 2019, 16:54

УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики розгляду Немирівським районним судом Вінницької області цивільних справ зі спорів,  що виникають з сімейних правовідносин за 2018 рік

            Відповідно до плану роботи Немирівського районного суду Вінницької області на І півріччя 2019 року помічником судді Хмельницьким С. М. узагальнено практику розгляду справ зі спорів, що виникають з сімейних правовідносин за 2018 рік.

Згідно до ч. 3 ст. 51 Конституції України, ч. 1 ст. 5 СК України держава бере на себе обов'язок щодо охорони сім'ї, дитинства, материнства та батьківства, а також створення умов для зміцнення сім'ї. Це головне загальне положення, яке стосується сім'ї, визначає її значення в суспільстві та ставлення до неї держави. Держава здійснює по відношенню до сім'ї державну політику, яка є складовою соціальної політики України. Мета державної сімейної політики полягає у забезпеченні сприятливих умов для всебічного розвитку сім'ї та її членів, найповнішої реалізації сім'єю своїх функцій і поліпшення її життєвого рівня, підвищення ролі сім'ї як основи суспільства.

Саме на суди покладається забезпечення можливості збереження сім’ї, недопущення порушення права дитини на утримання після розірвання шлюбу, забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток.

У ході проведення узагальнення встановлено, що протягом 2018 року в провадженні Немирівського районного суду Вінницької області перебувало 211 справ щодо спорів, які виникають із сімейних правовідносин. Із них у 2018 році надійшло 137 справ, залишок нерозглянутих справ на початок звітного періоду складав 73 справи.  

 Із вказаної кількості розглянуто 138 справ, з яких: по 117 - ухвалено рішення про задоволення позову, по 23 з них винесено заочне рішення; по 2 справах провадження закрито; 19 позовних заяв залишено без розгляду. Залишок нерозглянутих цивільних справ даної категорії на кінець 2018 року становить 72 справи, з яких 5 –  у зв’язку із зупиненням провадження.

У 2018 році найбільшу кількість спорів, що виникають із сімейних правовідносин складали спори про розірвання шлюбу, усього за 2018 рік 70 з них розглянуто. По 64 справах даної категорії позовні вимоги задоволено, 6 заяв залишено без розгляду.  Залишок нерозглянутих справ про розірвання шлюбу на кінець 2018 року становило 26 справ, по 2 провадження зупинено.

Основними причинами розірвання шлюбу сторони вказували: 1) відсутність взаєморозуміння та взаємоповаги через різні характери та погляди на сімейне життя; 2) не забезпечення матеріальних потреб сім’ї, ухилення від обов’язку по вихованню дітей; 3) зловживання спиртними напоями, сварки та бійки на цьому грунті 4) подружня зрада, порушення моральних принців сумісного життя подружжя, та інші причини.

Разом із позовами про розірвання шлюбу часто подавали позови і про стягнення аліментів.

Так, у провадженні Немирівського районного суду Вінницької області у 2018 році перебувало 86 справ про стягнення аліментів. Справи даної категорії займають друге місце по кількості справ серед спорів, що виникають із сімейних правовідносин. Усього розглянуто 55 справ, у тому числі з ухваленням рішення про задоволення позову – 46 справ (з яких із винесенням заочного рішення - 3); із залишенням заяви без розгляду – 9. Станом на кінець 2018 року 31 справа залишилась нерозглянутою, із них по 1 провадження зупинено.

Переважна кількість позовів про стягнення аліментів подавалася про стягнення аліментів на утримання дітей у твердій грошовій сумі та в частині від усіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

При оформленні та подачі до суду позовних заяв про стягнення аліментів недостатньо уваги приділяється наданню інформації про місце роботи відповідача, в основному така інформація надається суду зі слів позивача та не підтверджується письмовими доказами. Даний факт переважно пов’язаний із неофіційним працевлаштуванням громадян.

Також, протягом 2018 року у провадженні Немирівського районного суду Вінницької області перебувало 10 цивільних справ про позбавлення батьківських прав. Усього розглянуто 7 справ, із них 6 – із задоволенням позову (в тому числі по 2 винесено заочне рішення), по 1 справі заяву залишено без розгляду. Залишок нерозглянутих справ на кінець 2018 року складав 3 справи.

При розгляді справ про позбавлення батьківських прав судом дотримувалися вимоги Конституції України, законів України, Конвенції ООН «Про права дитини» та інших нормативно-правових актів. Справи розглядалися за обов’язкової участі органу опіки та піклування, їх висновку щодо вирішення спору, наданого на підставі відомостей, отриманих у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати, брати участь у вихованні дитини. Виходячи з того, що позбавлення особи батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов’язків, рішення про застосування позбавлення батьківських прав приймалося лише після повного, всебічного, об’єктивного з’ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Крім того, у 2018 році в провадженні Немирівського районного суду Вінницької області перебувало 3 справи про встановлення батьківства або материнства, 1 з них  залишено без розгляду. Залишок нерозглянутих справ на кінець 2018 року складав 2 справи.

Також, у 2018 році в провадженні Немирівського районного суду Вінницької області  перебувала 1 цивільна справа про надання права на шлюб, яка розглядалась в порядку окремого провадження. Дана справа розглянута із задоволенням заяви.

З-поміж інших справ, що виникають із сімейних правовідносин та які розглядаються в порядку окремого провадження, у провадженні Немирівського районного суду Вінницької області у 2018 році  перебувала 1 справа про надання права на шлюб.

Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. У цій ситуації суд здійснює контрольну функцію: його обов'язком є з'ясування наявності підстав для задоволення заяви. По всіх 8-ми справах  про надання права на шлюб Немирівський районний суд Вінницької області суд дійшов висновку про задоволення  заяви. 

Аналізуючи наведені дані, слід зазначити, що усі цивільні справи про спори, що виникають із сімейних правовідносин розглядались у встановлені законом процесуальні строки, з дотриманням норм матеріального та процесуального права. Рішення та ухвали суддів відповідали вимогам, встановленим ЦПК України.

Судді в повній мірі досліджували обставини справи, визначали характер спірних правовідносин, чітко і неухильного дотримувалися норм чинного законодавства при розгляді цивільних справ, забезпечуючи своєчасне вирішення питань відкриття провадження у справах, належну підготовку справ до розгляду, розгляд справ протягом розумного строку, дотримання правил підсудності, належне складання та оформлення процесуальних документів, реагування на випадки порушення законодавства відповідними учасниками правових відносин.

Проблемних питань при вирішенні спорів, що виникають з сімейних правовідносин у суддів Немирівського районного суду Вінницької області не виникало.

         

Помічник судді Немирівського районного суду Вінницької області С. М. Хмельницький