flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду Немирівським районним судом Вінницької області цивільних справ наказного провадження за 2018 рік

13 лютого 2019, 16:54

Узагальнення практики розгляду Немирівським районним судом Вінницької області цивільних справ наказного провадження за 2018 рік

 Наказне провадження регулюється розділом ІІ Цивільного процесуального кодексу України.

Згідно ч.1 ст. 160 та ст.161 ЦПК судовий наказ є особливою формою рішення, що видається за результатами розгляду вимог. Зокрема, йдеться про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку; про компенсацію витрат на проведення розшуку відповідача, боржника, дитини або транспортних засобів боржника; стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних чи телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення; стягнення аліментів; вимога про повернення вартості товару неналежної якості; вимога до юридичної особи або фізичної особи-підприємця про стягнення заборгованості за договором укладеним у письмовій формі, якщо сума вимоги не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму.

У заяві про видачу судового наказу повинно бути зазначено: найменування суду, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника (для фізичних осіб - громадян України), а також офіційні електронні адреси та інші дані, якщо вони відомі заявнику, які ідентифікують боржника; ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) представника заявника, якщо заява подається представником, його місце проживання або місцезнаходження; вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються; перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

Згідно з п.3 та 4 ч.3 ст.163 ЦПК до заяви про видачу судового наказу додаються копія договору, укладеного в письмовій (у тому числі електронній) формі, за яким пред’явлено вимоги про стягнення заборгованості, інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги. Відповідно до п.1 та 8 ч.1 ст.165 ЦПК суддя відмовляє у видачі наказу, якщо заява подана з порушеннями вимог ст.163 кодексу або якщо з поданої заяви не вбачається виникнення чи порушення права грошової вимоги, за якою заявником подано заяву.

Відповідно до ч.1 ст.165 ЦПК, суд відмовляє у видачі наказу в разі подання заяви з порушеннями вимог ст.163 кодексу. Так, відмова настає в разі подання заяви особою, яка не має процесуальної дієздатності, заяви, не підписаної або підписаної особою, котра не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано. Також суд відмовляє в разі заявлення вимоги, яка не відповідає приписам ст.161 ЦПК.

Відмова  можлива за наявності обставин, передбачених у ч.1 ст.186 ЦПК, а також, якщо з моменту виникнення права вимоги пройшов строк, який перевищує позовну давність, установлену законом для такої вимоги, або строк, установлений для пред’явлення позову за такою вимогою. Суд відмовляє у видачі, коли наявний раніше виданий судовий наказ за тими самими вимогами, за якими заявник просить видати новий наказ.

     Протягом 2018 року у Немирівському районному суді перебувало на розгляді 8 судових наказів,  шість з яких надійшло у звітному періоді. Усього за звітний період розглянуто 8 судових наказів, 5 судових наказів, із них про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних чи телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення – 2 судових наказів і  3 судових накази про присудження аліментів. Сума грошових коштів, яка пред’явлена до стягнення складає 10063 гривні, така ж сума підлягає стягненню. У двох заявах відмовлено у видачі судового наказу згідно пп. 4.4 ч.2 ст. 163 ЦПК, в одній заяві про видачу судового наказу відмовлено у прийнятті.

Для порівняння у 2017 році перебувало на розгляді 4 заяви про видачу судового наказу, які надійшли у звітному періоді. По двох заявах судові накази видано, а саме про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних чи телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення та про стягнення аліментів. Сума грошових коштів, яка пред’явлена до стягнення складає 11409 гривень. Нерозглянутих заяв про видачу судового наказу на кінець звітного періоду  складало дві заяви.

     З аналізу виданих судових наказів вбачається єдина практика застосування положень ч.1 ст.168 ЦПК щодо змісту наказу. Обсяг інформації, що має міститись у наказі, визначений у кодексі. Крім того, судові накази містять: дату надходження; повне найменування установи, підприємства, організації, в якому судовий наказ був на виконанні; загальну суму, відраховану за судовим наказом; дату повернення судового наказу до ВДВС чи стягувачеві; підстави повернення судового наказу; підпис керівника установи, підприємства, організації (з відбитком печатки); примітки; інші відмітки.

На виконання ч.3 ст.168 ЦПК прослідковується практика надсилання судом боржнику копії судового наказу разом з копією заяви стягувача про видачу наказу та додатками до неї не пізніше наступного дня після винесення наказу.

Відповідно до ч. 5 ст. 272 ЦПК, учасникам справи, які не були присутні на судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія рішення надсилається протягом двох днів із дня його складення в повному обсязі в електронній формі у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня.

Згідно ч. 6 ст. 272 ЦПК, днем вручення судового наказу є день:

  • вручення рішення під розписку;
  • отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи;
  • проставлення в поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення;
  • проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;
  • проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Після вступу в законну силу судового наказу відповідно до норм ст.169 ЦПК другий примірник надсилався рекомендованим листом із повідомленням про вручення стягувачу. У деяких випадках документ видавався під розписку заявнику

або законному представнику за наявності та підтвердження повноважень на його отримання.

            Встановлено, що правом на відклик згідно ч. 5 ст. 163 ЦПК України заявники не користувались.

У ч.1 ст.170 ЦПК встановлено, що боржник має право протягом 15 днів з дня вручення копії наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав, крім випадків видачі наказу відповідно до пп.4, 5 ч.1 ст.161 кодексу. Заява про скасування наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. Додатково в ч.2 ст.170 ЦПК встановлено форму та зміст такої заяви.

Заяв про скасування судового наказу за період, що аналізується не надходило.

 

                                               Порівняльна таблиця

 

 

2017 рік

 

 

2018 рік

 

Перебувало на розгляді

4

                 8

Розглянуто

2

8

Відмовлено у відкритті провадження, у задоволені заяви

 

0

 

3

Видано судовий наказ

2

5

Залишок нерозглянутих заяв на кінець звітного періоду

 

2

 

0

 

Помічник голови Немирівського районного суду

Вінницької області                                                                          А. І. Шерматюк