flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики цивільних, адміністративних справах, кримінальних провадженнях за 2018 рік та І півріччя 2019 року заяв про відвід (самовідвід)

03 липня 2019, 10:43

УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики  цивільних, адміністративних справах, кримінальних провадженнях за 2018 рік та І півріччя 2019 року заяв про відвід (самовідвід)

 

На виконання доручення Ради суддів України від 12.06.2019 №9рс-477/19-вих., Вінницького Апеляційного суду №01-12/1/2019/ЕП-4452 від 19.06.2019 Немирівським районним судом узагальнено судову практику у  цивільних, адміністративних справах, кримінальних провадженнях за 2018 рік та І півріччя 2019 року заяв про відвід (самовідвід).

Метою зазначеного узагальнення є визначення кількості заяв про відвід (самовідвід), вивчення підстав обґрунтованості заяв про відвід (самовідвід) у  цивільних, адміністративних справах, кримінальних провадженнях за 2018 рік та І півріччя 2019 року.

Нормами національного законодавства та положеннями міжнародно-правових актів забезпечується невід’ємне процесуальне право особи – право на справедливий судовий розгляд.

Відповідно до статей 6, 19 Конституції України органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Європейською Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод (ратифікована Верховною Радою України 17 липня 1997 р.; далі – Конвенція) передбачено, що кожна людина має право на справедливий і відкритий розгляд справи незалежним і безстороннім судом упродовж розумного строку, встановленого законом (п. 1 ст. 6).

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

Статтею 2 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» визначаються завдання суду. Зокрема, вказаною статтею передбачено, що суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Суд створює такі умови, за яких кожному учаснику судового процесу гарантується рівність у реалізації наданих процесуальних прав та у виконанні процесуальних обов’язків, визначених процесуальним законом.

Правові норми, які регулюють порядок відводу в цивільному процесі закріплені в главі 3 Розділу І ЦПК України «Склад суду. Відводи». Підстави для відводу (самовідводу) судді передбачені статтею 36 ЦПК України.

Так, суддя не може брати участі в розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім’ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім’ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об’єктивності судді.

  1. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37цього Кодексу.
  2. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім’ї, родичами між собою чи родичами подружжя.
  3. Незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Статтею 37 ЦПК України врегульовано питання про недопустимість повторної участі судді у розгляді справи.

Порядок вирішення питання про відвід судді передбачено ст. 81 КПК України. Відповідно до зазначеної норми закону, у разі заявлення відводу слідчому судді або судді, який здійснює судове провадження одноособово, його розглядає інший суддя цього суду, визначений у порядку, встановленому частиною третьою ст. 35 КПК України.

Вирішення питання відводу у адміністративному судочинстві передбачено ст. 36 КАС України.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України в своїх рішеннях зазначала, що обставинами, які викликають сумніви в об’єктивності та неупередженості судді можуть бути незаконні дії судді під час розгляду справи, ігнорування законних вимог сторони, створення перешкод для реалізації процесуальних прав, нерівне ставлення до сторін, нетактовна поведінка судді тощо. Проте для того, щоб дані обставини лягли в основу заяви про відвід, вони повинні бути доведеними сторонами справи.

Протягом 2018 року та першого півріччя 2019 року розглянуто 80 заяв про відвід (самовідвід) судді у цивільних справах з них у 2018 році 46 заяв у першому півріччі 2019 - 34 заяви. Основною причиною відводів було зазначено наявність обставин, які викликають сумнів в об’єктивності та неупередженості складу суду. У більшості випадків заяви про відвід були задоволені.

У 2018 році та першму півріччі 2019 року розглянуто 34 заяви про відвід заявлені сторонами  у цивільних справах з них у 2018 році 22 заяви у першому півріччі 2019 - 12 заяви. Основною причиною відводів було зазначено наявність обставин, які викликають сумнів в об’єктивності та неупередженості складу суду. У більшості випадків заяви про відвід були задоволені. Протягом 2018 року та першого півріччя 2019 року розглянуто 46 заяв про самовідвід у цивільних справах з них у 2018 році 24 заяв у першому півріччі 2019 - 22 заяви. Основною причиною відводів було зазначено наявність обставин, які виключають можливість розгляду справи суддею. В усіх випадках заяви про самовідвід були задоволені.

У провадженні Немирівського районного суду протягом 2018 року перебувало 1609 справ та матеріалів цивільного судочинства у яких задоволено 46 заяв про відвід (самовідвід), що становить 3% усіх цивільних справ що перебували в провадженні суду 

У 2019 році у провадженні Немирівського районного суду перебувало 866 справ та матеріалів цивільного судочинства у яких задоволено 34 заяв про відвід (самовідвід), що становить 4% усіх цивільних справ та матеріалів, що перебували в провадженні суду. 

Протягом 2018 року та першого півріччя 2019 року розглянуто 53 заяви про відвід (самовідвід) судді у кримінальних справах з них у 2018 році 36 заяву у першому півріччі 2019 - 17 заяв. Основною причиною відводів було зазначено наявність обставин, які викликають участь складу суду при розгляді справи. З них у І півріччі 2019 року задоволено 7 заяв у 2018 році 28 заяв.

У 2018 році та першому півріччі 2019 року розглянуто 5 заяв про відвід заявлених сторонами  у кримінальних справах з них у 2018 році 4 заяви у першому півріччі 2019 - 1 заяву. Основною причиною відводів було зазначено наявність обставин, які викликають сумнів в об’єктивності та неупередженості складу суду. У 2018 році та першому півріччі 2019 року розглянуто 48 заяв про самовідвід у кримінальних справах з них у 2018 році 32 заяви у першому півріччі 2019 - 16 заяв. Основною причиною відводів було зазначено наявність обставин, які виключають можливість розгляду справи суддею.

Протягом 2018 року у провадженні Немирівського районного суду перебувало 1536 справ та матеріалів кримінального судочинства у яких задоволено 36 заяв про відвід (самовідвід), що становить 2,3% усіх кримінальних справ та матеріалів, що перебували в провадженні суду. 

Протягом 2019 року у провадженні Немирівського районного суду перебувало 1171 справ та матеріалів кримінального судочинства у яких задоволено 17 заяв про відвід (самовідвід), що становить 1,5% усіх кримінальних справ та матеріалів, що перебували в провадженні суду. 

Протягом 2018 року та першого півріччя 2019 року розглянуто 2 заяви про самовідвід судді у адміністративних справах з них у 2018 році 2 заяви у першому півріччі 2019 – відводи не заявлялися. У провадженні Немирівського районного суду протягом 2018 року перебувало 79 справ та матеріалів адміністративного судочинства у яких задоволено 2 заяви про  самовідвід, що становить 2,5% усіх адміністративних справ, що перебували в провадженні суду 

Висновки

Таким чином, результати проведеного узагальнення свідчать про дотримання суддями Немирівського районного суду вимог чинного законодавства під час розгляду заяв про відвід здійснюється на підставах і в порядку, встановлених законом та міжнародними нормативно правовими актами в межах компетенції суду. За вказаний період, суддями було розглянуто близько 135 заяв про відвід та самовідвід. В цілому, проведене узагальнення судової практики застосування процесуального закону під час розгляду заяв про відвід (самовідвід) по цивільних справах, адміністративних справах, кримінальних провадженнях судами за 2018 рік та перше півріччя 2019 року, дає підстави вважати, що заявлені відводи та самовідводи вирішувались відповідно до вимог процесуального законодавства та Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод ( п. 1 ст. 6).

 

Керівник апарату суду                                                                        О.О. Клюєв