flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні розроблять Кодекс етики у сфері правосуддя

28 вересня 2018, 09:48

В Україні розроблять Кодекс етики у сфері правосуддя

 
 

Створити робочу групу для розробки проекту Кодексу етики у сфері правосуддя вирішили під час спільного засідання судді,  прокурори та  адвокати. Захід відбувся 21 вересня у Верховному Суді. Участь у ньому взяли й секретар судової палати з розгляду кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення апеляційного суду Анатолій Кривошея та суддя у відставці цієї установи Юрій Аліфанов.

На засіданні говорили, зокрема, про те, що останнім часом учасники судового процесу не дотримуються етичних норм: в соцмережах критикують судові рішення та формують негативне враження про суд, не з’являються на судові засідання.

«Хтось вважає, що на 25 тисяч адвокатів 8 тисяч неявок – це нестрашно. Але цю кількість не потрібно ділити на загальну кількість справ. В межах одного провадження адвокат може не з’явитися 5, 10, а то і всі 20 разів. Відповідальність за ці проблеми ділять всі: і судді, й адвокати, і прокурори», – наголосив Олег Ткачук.

Адвокати ж нарікали, що часто їм не повідомляють про перенесення судового засідання або зняття справи з розгляду.

Торкнулися на  форумі й теми незалежності судів. Голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова вважає поширення публічних заяв, в яких державні діячі дають оцінку діям судді і його рішенням, неприпустимим.  Говорила вона також про порушення принципу рівності сторін.

«Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України обвинувачений має право мати не більше п’ятьох адвокатів. А от у справі Кернеса ­– 13 прокурорів. Де тут – рівність сторін? Це ­– також привід для оскарження», – сказала пані Ізовітова.

Учасники спільного засідання зійшлися на думці, що авторитет судової влади в суспільстві залежить від усіх учасників судового процесу. А щоб дії останніх не суперечили нормі, запропонували розробити Кодекс етики у сфері правосуддя. Його концепцію робоча група має представити до 1 листопада цього року.