flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Президент Петро Порошенко 29 грудня, підписав укази про ліквідацію та створення місцевих судів в рамках судової реформи

09 січня 2018, 10:40

Президент Петро Порошенко в п'ятницю, 29 грудня, підписавукази про ліквідацію та створеннямісцевих судів в рамках судовоїреформи. Про це повідомляєпрес-служба глави держави.

Президент назвав це "другиметапом судової реформи" і нагадав, що перший етап завершився формуванням нового Верховного суду.

"Сьогодні - другий етап, якиймає на меті дві абсолютно чіткіпозиції: ми повинні наблизити суди і правосуддя до людей. У нас не може бути більшерайонів без судів і судів без суддів", - сказав президент.

Присутній при підписанні указів заступник голови Адміністрації президента ОлексійФілатов зауважив, що документи передбачають реорганізацію системи правосуддя,зокрема ліквідацію, створення і реорганізацію певних судів. Він наголосив, що цестосується як місцевих судів, так і судів апеляційної інстанції.

Заступник глави АП повідомив, що буде створено окружні господарські суди, замість судів в районах також будуть створені окружні суди. "Це буде уніфікований підхід до всіх судів першої інстанції", - сказав він.

За словами Філатова, з метою організаційної та фінансової оптимізації також ліквідуються і створюються певні суди у великих містах, щоб забезпечити "кращий доступ до правосуддя і більш ефективний розгляд судових справ".

Також Порошенко повідомив, що зараз відбувається набір на посади суддів людей, якіпроходять систему оцінювання, заповнюють необхідні декларації, проходятьантикорупційну перевірку. У зв'язку з цим глава держави закликав адвокатів і вчених-юристів взяти участь в "абсолютно прозорому конкурсі".

Крім того, президент наголосив, що ініціюватиме законопроекти про забезпеченнябезперервності розгляду справ в разі переведення судді до нового суду.

26 грудня 2017 року члени громадських організацій Адвокатська дорадча група і Сім'яГероїв Небесної сотні заявили, що плани президента щодо ліквідації райсудів завадять встановленню істини в справах Майдану. В адміністрації глави держави це заперечують.